Tradiční účast opavských informatiků na jednání o membránových výpočtech ústí letos v jeho pořadatelství

čtvrtek 14. srpna 2014 7:52

Foto: archiv SUOPAVA - Po deseti ročnících, kdy se konalo v podobě mezinárodního workshopu, se jednání o membránových výpočtech, zejména díky stále většímu zájmu odborníků, transformovalo v konferenci. Pracovníkům Ústavu informatiky (ÚI) Filozoficko-přírodovědecké fakulty pak jistě slouží ke cti, že k jeho aktivním účastníkům patřili prakticky od samého počátku.

Letos jim ovšem navíc připadla i role organizátorů konference o membránových výpočtech. Odborné setkání, v naší zemi konané poprvé, bude hostit Praha a čestný úkol jeho zahájení byl svěřen členu vědeckého výboru konference a vedoucímu ÚI doc. Ing. Petru Sosíkovi, Dr.

Repro: archiv SUKdyž se jeho předchůdkyně na posledně jmenovaném postu doc. RNDr. Alice Kelemenová, CSc., právě před pěti lety při příležitosti 15. výročí působení na Slezské univerzitě zamýšlela nad vědeckými aktivitami ÚI, jmenovala účast jeho odborných pracovníků na workshopu o membránových výpočtech mezi těmi nejpřednějšími. Ostatně v srpnu 2009 absolvovala též jeho jubilejní 10. ročník, který se uskutečnil v místě, kde myšlenka konání těchto setkání vznikla, tedy v Curtea de Arges v Rumunsku. V průběhu připomínaného jednání tam bylo veřejně prezentováno encyklopedické dílo Handbook of Membrane Computing vydané nakladatelstvím Oxford University Press, pro něž doc. A. Kelemenová vypracovala kapitolu o P-koloniích.

„Hlavním garantem workshopu se stal rumunský akademik Gheorghe Păun, čestný doktor naší univerzity, který membránové výpočty inicioval, a kromě něho se na dvouleté přípravě encyklopedie podíleli Grzegorz Rozenberg z Nizozemska a Arto Salomaa z Finska. Rovněž oba posledně jmenovaní patří mezi dlouholeté spolupracovníky ÚI, jenž je členem European Molecular Computing Consortium (EMCC),“ shrnula tehdy doc. A. Kelemenová.

Od té doby mezinárodní jednání o membránových výpočtech, nyní v podobě konferencí (Conference on Membrane Computing, CMC), proběhlo už pětkrát, konkrétně v Německu (Jena, 2010), ve Francii (Fontainebleau/Paříž, 2011), v Maďarsku (Budapešť, 2012) a dosud naposledy v Moldavsku (Kišiněv, 2013). Letos tedy zásluhou organizátorských schopností pracovníků ÚI poprvé zavítá do ČR.

V Praze opavští informatikové nepořádají podobně významnou odbornou konferenci poprvé. První velmi cennou zkušenost v tomto směru získali už v září 2001, kdy se stali hlavním organizátorem v pořadí šesté Evropské konference o umělém životě (European Conference on Artificial Life, ECAL). Podle jí předsedajícího prof. RNDr. Jozefa Kelemena, DrSc., z ÚI znamenala uznání odborných výsledků a celkového zapojení pracoviště do mezinárodního dění v oblasti tzv. umělého života. „Stala se zcela mimořádným úspěchem, a to odborným i organizačním, navzdory tomu, že druhý jednací den (11. září) vešel do moderních světových dějin politováníhodným teroristickým útokem na Spojené státy. Tato skutečnost pochopitelně znamenala výrazné znejistění početné delegace účastníků z USA, Japonska a některých dalších západních zemí,“ ohlédl se za setkáním 152 odborníků z 21 zemí prof. J. Kelemen. Jeho program dokumentuje obsáhlý, více než sedmisetstránkový sborník sestavený právě jím a P. Sosíkem vydaný berlínským Springer Berlin v edici Lecture Notes in Computer Science.

Repro: archiv SUV této souvislosti nelze nezmínit též jiné vědecké setkání realizované z iniciativy ÚI v Praze. V červnu 2008 jím byl The International Meeting on DNA Computing, DNA 14. Ve funkci předsedy jeho organizačního výboru pracoval doc. P. Sosík, v té době proděkan Filozoficko-přírodovědecké fakulty pro informace a rozvoj. „Mezi osmi desítkami účastníků nechyběli znalci z Harvard University, California Institute of Technology, University of Oxford nebo University of Tokyo, ze zástupců subjektů komerční sféry působících v oblasti biovýpočtů, biotechnologií a nanotechnologií, jež se zakládají na biologických elementech, pak třeba pracovníci z Microsoft Research,“ potvrdil doc. P. Sosík, Také tentokrát ÚI zajistil vydání sborníku, jenž se všem dostal ještě před zahájením jednání a byl vytištěn z prostředků grantu Interní grantové soutěže Slezské univerzity. „Význam tohoto jednání podtrhlo partnerství International Society for Nanoscale Science, Computation and Engineering a EMCC,“ dodal P. Sosík s tím, že profesionálně si počínala také agentura Action M.

Ta zůstává spolupracovníkem opavských organizátorů rovněž pro nadcházející v pořadí 15. mezinárodní Conference on Membrane Computing (20. - 22. srpna), k jejímž pozvaným vystupujícím patří i RNDr. Luděk Cienciala, Ph.D., vedoucí oddělení teoretické informatiky ÚI (dalšími jsou Erzsébet Csuhaj-Varjú z Budapešti, Mario J. Pérez-Jiménez, Sevilla, Jiří Wiedermann, Praha a Cladio Zandron z Milána). Referát L. Ciencialy zahájí druhý jednací den a nese název From P colonies to 2D P colonies and to simulations of multiagent systems. Bezprostředně na něj pak naváže společné vystoupení odborných pracovníků ÚI, jež vedle už jmenovaného připravili RNDr. Lucie Ciencialová, Ph.D., RNDr. Miroslav Langer, Ph.D., a Mgr. Michal Perdek (The Abilities of P Colony Based Models in Robot Control).

Vedle všech dříve uvedených pracovníků ÚI tvoří organizační výbor konference také jejich kolegové - doc. Ing. Petr Čermák, Ph.D., RNDr. Šárka Vavrečková, Ph.D., Mgr. Štěpánka Tůmová a Hana Černínová.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015