Opavští astrofyzici prezentovali své vědecké úspěchy na mezinárodním astronomickém workshopu

neděle 21. června 2015 13:30

Foto: Martin Kůs

BEZOVEC, OPAVA - Opavští astrofyzikové, děkan Filozoficko - přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě prof. Zdeněk Stuchlík a proděkan dr. Pavel Bakala se zúčastnili 25. ročníku mezinárodního astronomického workshopu „Conference about successes of stellar astronomy Bezovec 2015“ konaného v horském hotelu Bezovec na stejnojmenném vrcholku slovenských Malých Karpat v blízkosti Trenčína.
 
Tuto dnes již tradiční akci, která se konala od pátku 5. června do neděle 7. června 2015, navštívila zhruba třicítka odborníků, mezi nimiž nechyběl i známý astrofyzik a popularizátor vědy dr. Jiří Grygar.

„Konference byla primárně věnována amatérské i profesionální astronomii proměnných hvězd. Jako každoročně však naše příspěvky představily náš výzkum v oblasti relativistické astrofyziky černých děr a neutronových hvězd, která je pro většinu astronomické obce stále dosti exotická,“ podotkl proděkan dr. Pavel Bakala.

Zatímco prof. Zdeněk Stuchlík předstoupil před přítomné se svou přednáškou nazvanou Strunové smyčky jako model ultrarelativistických výtrysků a vysokofrekvenčních oscilací (String loops as the model of ultrarelativistic jets and high-frequency quasiperiodic oscillations), dr. Bakala hovořil o Optických efektech v extrémních gravitačních polích a jejich počítačové simulaci (Optical effects in the strong gravity environment and their computer simulations).

Konferenci na téma úspěchů stelární astronomie pořádala Slovenská astronomická společnost, jejíž předseda dr. Ladislav Hric byl zároveň duší a hlavním organizátorem meetingu. Na organizace akce se dále podílelo Planetárium M. R. Štefánika v Hlohovci, které zastupoval ředitel Jozef Krištofovič a slovenský astronom a popularizátor astronomie Karol Petrík.

Autorka: Zuzana Urbánková/Centrum Multimediální tvorby

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015