Na Filozoficko-přírodovědecké fakultě natáčel štáb České televize, zaujaly ho práce studentů

sobota 18. února 2017 12:16 Autor: Zuzana Urbánková

2017 02 ct02

OPAVA - Vyvinuli programy, které pomáhají lékařům zachraňovat lidské životy.  To je samo sobě natolik záslužné a zajímavé, že na Filozoficko-přírodovědeckou fakultu Slezské univerzity v Opavě přijel ve čtvrtek 16. února 2017 štáb České televize, aby o studentech a pracovnících Ústavu informatiky natočil reportáž.

2017 02 ct03Novináře zaujal student Jakub Skácel, který v rámci své dizertační práce pracuje na programu zaměřeném na detekování ischemické mozkové příhody. Spolu s Martinem Petráskem z oboru Multimediální techniky na Ústavu fyziky provádí snímkování tisíců řezů krčních tepen pacientů po mozkové mrtvici. Jejich srovnáním se snímky z ultrazvuku vzniká prostor pro včasné odhalení tohoto častého a velmi vážného onemocnění. Práce Jakuba Skácela, studenta druhého ročníku doktorského studia, je jedním z dokladů možného propojení informatiky s medicínou.

2017 02 ct01Televizní štáb zaujal rovněž program na detekování Parkinsonovy choroby. Tohoto „pomocníka pro lékaře“ vyvinul Ing. Jiří Blahuta, Ph.D. v rámci své doktorské práce. „Na studii jsme pracovali pět let s počátečním vzorkem čítajícím osmdesát pacientů,“ uvedl Jiří Blahuta.  

Školitelem Jakuba Skácela a dříve i Jiřího Blahuty je Doc. Ing. Petr Čermák, Ph.D. z Ústavu informatiky. „Medicína dává data a experty, my na tom pracujeme z technického hlediska. Důležitá je samozřejmě oboustranná spolupráce,“ podotkl docent Čermák.

O práci studentů jsme psali více zde.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015