7. ročník Visegrádské konference připomene 75. narozeniny zakladatele česko-slovenské školy diskrétních dynamických systémů, prof. Jaroslava Smítala

sobota 24. června 2017 7:07 Autor: Daniel Martínek

2017 06 MU Smtal 1OPAVA - Matematický ústav Slezské univerzity v Opavě bude hostit 7. ročník Visegrádské konference o dynamických systémech s mezinárodní účastí.

Konference, která proběhne v termínech 26. – 30. června 2017, je pořádána na počest prof. RNDr. Jaroslava Smítala, DrSc. při příležitosti jeho 75. narozenin. Profesor Jaroslav Smítal je zakladatel česko-slovenské školy diskrétních dynamických systémů zaměřených na nízkodimenzionální dynamiku a topologickou dynamiku.

Letošní konference bude zaměřena na matematickou teorii dynamických systémů s důrazem na topologickou dynamiku, symbolickou dynamiku, nízkodimenzionální dynamiku a ergodickou teorii. Veškerý vědecký program konference a přednášky proběhnou v učebnách R1 a R2 na rektorátu Slezské univerzity.

 2017 06 budova rektorat

Setkání s mezinárodní účastí je organizováno Matematickým ústavem Slezské univerzity v Opavě a je v pořadí sedmou ze série visegrádských konferencí o dynamických systémech. První konference proběhla v Praze v roce 2005, následovaly Vysoké Tatry 2007, Jeseníky 2009, Banská Bystrica 2011, Olsztyn 2013 a Praha 2015. Mezi hlavními řečníky se představí akademici a vědci z Česka a ze zahraničí i mimo evropský kontinent: Jozef Bobok (ČVUT v Praze), Tomasz Downarowicz (Vědecká a technologická univerzita Wrocław), Sergiy Kolyada (Ukrajinská národní akademie věd), Michał Misiurewicz (Indiana University-Purdue University Indianapolis), Feliks Przytycki (Polská akademie věd), Oleksandr Sharkovsky (Ukrajinská národní akademie věd), Károly Simon (Vysoká škola technická a ekonomická v Budapešti) a Benjamin Weiss (Hebrejská univerzita v Jeruzalémě).

Mimo vědecký program čekají účastníky konference i doprovodné akce. Mohou se zúčastnit tří exkurzí – do kreativní dílny opavské Slezské tvorby, tradičního výrobce skleněných ručně foukaných a malovaných vánočních ozdob s možností namalování vlastní dekorace, dále je čeká prohlídka města Opavy s průvodcem a návštěva Slezského zemského muzea. Vědecký program konference bude zakončen v pátek 30. června před obědem.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015