Studenti učí žáky základních škol, jak poskytnout pomoc člověku v bezvědomí

Foto: Marek CetkovskýOPAVA – Od poloviny října se můžete na vybraných základních školách v Opavě a blízkém okolí setkat se studenty oboru Všeobecná sestra Ústavu ošetřovatelství Fakulty veřejných politik Slezské univerzity v Opavě. Budoucí všeobecné sestry zde předávají školákům životně důležité informace, a to doslova. Fakulta veřejných politik ve spolupráci s Magistrátem města Opavy totiž připravila pro základní školy cyklus přednášek a školení na téma první pomoci, konkrétně základní kardiopulmonální resuscitace (KPR). Cílem školení je připravit během tří měsíců na pět set mladých zachránců z řad opavských školáků, kteří budou umět v případě potřeby provést jednotlivé úkony základní resuscitace, tedy nepřímou srdeční masáž a eventuálně také umělé dýchání.

Co je to kardiopulmonální resuscitace?
Akutní zástava krevního oběhu a dýchání je nejakutnější příhodou v medicíně, která vyžaduje okamžité rozhodování. Hlavním účelem KPR je překlenutí období mezi zástavou srdce a odbornou lékařskou pomocí. Několik minut od zástavy je reálná naděje na plné obnovení životních funkcí a plnohodnotného života.

Foto: Marek CetkovskýV minulých dnech se jedna z přednášek uskutečnila také v opavské ZŠ Šrámkova. V rámci úvodního teoretického bloku, který se přesně vešel do jedné vyučovací hodiny, se žáci důkladně seznámili se správným postupem základní KPR. Mgr. Pavlína Rabasová, Ph.D., která cyklus přednášek metodicky vede, žákům představila jednotlivé kroky při poskytování pomoci postiženému v bezvědomí. Školáci se například učili jak zprůchodnit dýchací cesty, jak zkontrolovat dýchání, dozvěděli se, co jsou to lapavé dechy neboli gasping a připomněli si důležitá telefonní čísla tísňové linky. Na závěr si pak všechny probrané kroky společně zopakovali.

Bylo určitě příjemným překvapením, že většina dětí byla vzhledem ke svému věku velmi dobře teoreticky připravena. Několik žáků už znalo základy první pomoci například od svých rodičů nebo z jiných školení a aktivně se zapojovali do diskuze. Po přestávce se sešli žáci se studenty Slezské univerzity v odpočinkových zónách základní školy a ve čtyřech skupinách procvičovali jednotlivé kroky KPR včetně nepřímé srdeční masáže a uložení postiženého do zotavovací (dříve stabilizované) polohy.

Foto: Marek CetkovskýByli to ale právě studenti Slezské univerzity, na kterých leželo hlavní břemeno školení, tedy praktické ukázky jednotlivých kroků základní KPR. Studenti druhého ročníku oboru Všeobecná sestra, Beáta Ambrožová, Eva Litvíková, Jan Matějček a Hana Slúková absolvovali pod vedením doktorky Rabasové intenzivní přípravu a přiblížili se tak na úroveň profesionálních zdravotníků. Studenti ale nevystupovali ryze v roli školitelů, při kontaktu s žáky sami získávali cenné zkušenosti. Po celou dobu školení měli u dětí přirozenou autoritu, ale když zrovna někomu chyběl „parťák“ pro nácvik zotavovací polohy, neváhali zaujmout roli figuranta.

Foto: Marek CetkovskýPrávě v trpělivé práci s dětmi se ukázalo, jak důležité je pro budoucí všeobecné sestry umění komunikace a citlivého jednání s lidmi. Beáta, Eva, Honza i Hana věří, že pravidelným tréninkem a opakováním jednotlivých kroků základní kardiopulmonální resuscitace bude alespoň část žáků schopná v krizové situaci správně postupovat a člověku v bezvědomí pomoci a hned přidávají srovnání s dospělými: "Dospělí si často první pomoc ani vyzkoušet nechtěli, ať už z ostychu, nebo z obavy aby svou snahou víc neublížili, než pomohli," připomínají svou zkušenost z obdobné akce pro veřejnost, která se letos uskutečnila v obchodním centru Breda & Weinstein v Opavě.

Reportáž z Bredy naleznete zde

Cyklus přednášek a školení KPR pro základní školy rozhodně nekončí, vlastně není ani v polovině. Studenti Ústavu ošetřovatelství se budou s dětmi ze základních škol potkávat i během měsíce listopadu a prosince a na stránkách univerzitního zpravodaje se pokusíme přinést další informace.

Foto: Marek Cetkovský

 

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015