Profesor Rudolf Žáček byl zvolen kandidátem na funkci děkana Fakulty veřejných politik

Foto: Marek CetkovskýOPAVA – Bilancování dvou funkčních období současného děkana Fakulty veřejných politik v Opavě (FVP) a představení kandidátů, z nichž jeden by měl vést fakultu v příštích letech, to byly ústřední motivy shromáždění Akademické obce FVP, které se uskutečnilo ve středu 27. dubna 2016. Kromě vedení fakulty v čele s děkanem doc. PhDr. Dušanem Janákem, Ph.D., se jej zúčastnil rektor Slezské univerzity v Opavě (SU) doc. Ing. Pavel Tuleja, Ph.D. Mezi přítomnými dále nechyběli oba kandidáti na funkci děkana, členové Akademického senátu FVP a několik zástupců Akademického senátu SU, pedagogové z jednotlivých ústavů a administrativní pracovníci fakulty. Zájem o dění na fakultě projevilo i několik studentů.

Foto: Marek CetkovskýÚvodního slova se ujal předseda Akademického senátu FVP Mgr. Kamil Janiš, Ph.D., a po něm předsedkyně studentské komory Sára Pospíšilová, studentka 2. ročníku oboru Všeobecná sestra. Oba shodně vyzdvihli aktivity senátu směřující ke zlepšení komunikace v rámci akademické obce a především k navázání užšího kontaktu se studenty. Konkrétně připomněli novou stránku na sociální síti, schránku na dotazy a podněty umístěnou na Hradecké ul. nebo nedávný projekt studentského hodnocení výuky. Vzápětí PhDr. Igor Hendrych stručně shrnul své krátké působení ve funkci delegáta fakulty v Radě vysokých škol a přidal několik osobních postřehů k osobě současné ministryně školství, která shodou okolností den po shromáždění navštíví Slezskou univerzitu v Opavě.

Foto: Marek CetkovskýÚčastníci shromáždění poté věnovali pozornost zprávě o stavu FVP, kterou přednesl její děkan doc. Dušan Janák. Ten zrekapituloval svých osm let ve funkci děkana a zároveň osm let existence fakulty. Pochvalně se zmínil o současných dobrovolnických aktivitách, které označil doslova za „revitalizaci“ studentského života. V této souvislosti připomněl zakládání studentských klubů, participaci na nedávné potravinové sbírce nebo studentský časopis, jehož odbornou úroveň vyzdvihl. Nijak ale neskrýval skutečnost, že kromě pozitivních statistik stále existují oblasti, ve kterých má fakulta určité rezervy. Jako příklad uvedl nízký počet přijíždějících zahraničních studentů, nebo publikační činnost, ve které se ještě nepodařilo dostihnout ostatní součásti Slezské univerzity. Docent Janák zároveň zdůraznil potřebu kvalitní vědecké činnosti, která je pro fakultu klíčovým zdrojem příjmů. V této souvislosti zmínil odborné časopisy vydávané fakultou, které představují krok správným směrem.

Foto: Marek CetkovskýNa vystoupení děkana navázal rektor doc. Pavel Tuleja, který se ve své řeči naopak zadíval do budoucnosti. Příštích několik let popsal jako období velkých změn a nejistoty, se kterou se bude muset vypořádat i nové vedení. Vyjádřil obavy z obtížného získávání institucionální akreditace nebo z nejasností, které se objevují kolem systému financování vysokých škol. Na závěr svého projevu osobně poděkoval současnému děkanovi za ohromné množství vykonané práce a výsledky, které za sebou zanechal.

Asi nejočekávanějším bodem programu bylo představení kandidátů na funkci děkana. Slovo dostal nejprve doc. PhDr. Juraj Kalnický, PhD., který ve třech hlavních bodech nastínil svou vizi o budoucím fungování fakulty. V rámci vymezeného času přednesl řadu nekonvenčních nápadů, ovšem vzápětí na svou kandidaturu rezignoval, protože se mu nepodařilo pro svůj program najít dostatečnou podporu.

Foto: Marek CetkovskýProf. PhDr. Rudolf Žáček, Dr., se tím ocitl v roli jediného kandidáta. V úvodu zmínil svůj zvláštní vztah k fakultě, kterou pomáhal jako bývalý rektor založit a která je dle jeho názoru svým zaměřením naprosto unikátní. Zdůraznil, že na fakultě musí probíhat aktivní život, aby se zde studentům dobře studovalo a učitelům dobře učilo. Jen tak bude fakulta zároveň atraktivní pro uchazeče. Jako jeden ze svých hlavních cílů představil absolventy, kteří budou snadno nalézat uplatnění. První úspěšný krok v tomto směru již byl učiněn akreditací nového studijního oboru Edukační péče o seniory. Profesor Žáček by rád pokračoval zavedením výuky některého z oborů v anglickém jazyce a také podporou celoživotního vzdělávání. V oblasti vědy a výzkumu doporučil neuzavírat se do sebe a využít "nevelikost" Slezské univerzity ve svůj prospěch, posílit dobré vztahy napříč obory i součástmi a nezapomínat ani na možnost zapojení studentů do badatelské činnosti.

Představení kandidátů bylo posledním bodem programu. Po krátké přestávce proběhla v zasedací místnosti tajná volba, v níž AS FVP zvolil kandidátem na funkci děkana FVP profesora Rudolfa Žáčka. Než se na podzim ujme funkce děkana, musí ještě projít příslušným legislativním procesem, na jehož konci jej oficiálně jmenuje rektor univerzity.

Foto: Marek Cetkovský

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015