Foto: repro stavební dokumentace

OPAVA - Pohled na budovu Filozoficko-přírodovědecké fakulty (FPF) Slezské univerzity na Bezručově náměstí 13 v Opavě se brzy změní. Na její střeše totiž od letošního podzimu „vyroste“ hvězdářská kopule. Slezská univerzita tak získá observatoř pro pozorování vesmírných objektů.

FOTO: Ondřej Durczak/Centrum multimediální tvorby„Podle slov děkana FPF Prof. RNDr. Zdeňka Stuchlíka, CSc. se nyní studium astrofyziky na Slezské univerzitě posune z teoretického zaměření blíž k praxi. „Stavba observatoře završuje dlouholeté snahy pracovníků Ústavu fyziky, především RNDr. Petra Slaného, Ph.D., a RNDr. Jiřího Kováře, Ph.D., a poskytne rozšíření záběru studia astrofyziky z čistě teoretických oblastí na přímá optická pozorování,“ upřesnil děkan a podotkl, že zařízení bude příležitostně otevřeno i pro veřejnost.

Filozoficko-přírodovědecká fakulta tak získá sice malou, ale nejmodernější observatoř, která bude plně robotizována a jejíž technologické vybavení umožní digitální přenos observačních dat. „To znamená, že studenti či akademičtí pracovníci fakulty si mohou stahovat observační data či pozorovat kosmické objekty vzdáleně, prostřednictvím internetu ze svého domova, kolejí či učebny,“ uvedl proděkan Pavel Bakala, který je koordinátorem projektu.

FOTO: Ondřej Durczak/Centrum multimediální tvorbyObservatoř o průměru 3,2 metrů je určena pro klasickou observační astronomii v oboru viditelného světla, tedy pro pozorování hvězd, planet i dalších objektů blízkého i vzdáleného vesmíru. Podle proděkanových slov chce vedení fakulty studentům nabídnout kromě akademické kariéry také přípravu na dráhu pracovníků observatoří pro veřejnost.
I když je zařízení určeno především pro potřeby studentů univerzity, budou ji moci využít i studenti středních škol. „Každým rokem pořádáme dnes již tradiční Školičku moderní astrofyziky, jíž se vždy účastní zhruba sto zájemců o astrofyziku z celého Moravskoslezského kraje převážně z řad studentů středních škol. Přijíždějí na cyklus popularizačních přednášek vědců z naší fakulty i Astronomického ústavu Akademie věd. Letos by se tedy poprvé mohli podívat do naší nové observatoře,“ podotkl proděkan.

Kopule se bude na střechu budovy usazovat letos v září, v těchto dnech probíhají v půdních prostorách fakulty dokončovací stavební práce. Celá stavba přijde na dva miliony korun, které Slezská univerzita uvolní ze svého rozpočtu na rozvoj.

TEXT: Zuzana Urbánková/Centrum multimediální tvorby