OPAVA – V pořadí již čtvrtou konferenci "OpenSource řešení v sítích 2015 - Otevřeno pro lidi" připravují pracovníci Ústavu informačních technologií Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné. Konference je určena zejména široké odborné i neodborné  veřejnosti a jejím cílem je propagace svobodného softwaru a jeho  možností v sítích. Součástí jsou i praktické ukázky některých řešení a  možnost vyzkoušet si konfiguraci služeb či softwaru.

Pozvánka na akciKonat se bude tentokrát 12. listopadu 2015 od 9 hodin na půdě Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné v aule na Univerzitním náměstí 1934/3. Tedy ne v budově Na vyhlídce jak bylo zvykem v minulosti.

Jak uvedl Lukáš Macura, hlavní organizátor konference, motem letošní akce je slogan "Od oživování malého výpočetního ovoce až po management superpočítačů" a spektrum přednášek, které na konferenci zazní, bude opravdu široké.

Jen namátkou Lumír Balhar z IT4Innovations přednese přednášku o ostravských superpočítačích a možnostech, jak se zapojit do nějakého projektu a využívat možností tohoto světově špičkového centra. Ondřej Caletka z CESNETu nám povykládá zajímavé informace o možnostech zabezpečení SMTP serveru. Petr Krčmář z Root.cz nám vysvětlí, jak správně nasadit HTTPS tak, aby bylo spojení opravdu bezpečné. Petr Lukeš z CZECHGLOBE nám ukáže, že opensource nástroje jsou velmi využívány i v dálkovém průzkumu Země. Lukáš Malý z DataSysu nám ukáže, jak pomocí Zabbixu konfigurovat Log management postavený na Open Source. Filip Řezáč z VŠB-TUO předvede, jak se pomocí opensource nástrojů monitoruje kvalita řeči, David Seidl z VŠB-TUO bude ždímat malé výpočetní ovoce jako Raspberry PI, Michal Strnad z CESNETu nám předvede, jak nainstalovat a zprovoznit ownCloud, Lukáš Zapletal z RedHatu povykládá o správě datového centra pomocí Foremanu. Slezskou univerzitu budeprezentovat např. Jiří Sléžka, který ukáže, jak nainstalovat a spravovat virtualizační platformu oVirt.

Zájemci o konferenci a IT technologie vůec by měli další informace hledat na webovém profilu konference. Všechny potřebné informace najdou pod nadpisem Ročník 2015. Pořadatelé také stále přijímají registrace a to až do 9. listopadu.