Foto: Marek CetkovskýOPAVA, KARVINÁ - Věříme, že na Slezské univerzitě není nikdo, kdo by neslyšel o potravinové sbírce z minulého týdne. O tom, jak celá akce začala a komu byla pomoc určena, si můžete přečíst zde. Pouze připomeneme, že s nápadem přišly děti z MŠ ve Vávrovicích a celá akce původně vznikala mimo zdi univerzity. Následně ji zastřešil ji magistrát města Opavy, který také nabídl volné prostory Slezanky. Stále ovšem chyběli lidé, kteří by potravinovou pomoc od dárců přebírali. Odtud už byl jen krůček, aby zápal pro dobrou věc přeskočil na Slezskou univerzitu.

2016 04 cocka 4S návrhem spolupráce přispěchalo vedení Fakulty veřejných politik a městu nabídlo služby posluchačů prvního ročníku Sociální patologie a prevence. Bylo dohodnuto, že od pondělí do pátku to budou právě dobrovolníci z řad studentů, s kým se budou občané na Horním náměstí potkávat. Při této příležitosti musíme vyzdvihnout obětavost studentů, kteří se přihlásili zcela dobrovolně, přestože se na místě museli spokojit s ryze spartánskými podmínkami. V chladném začátku týdne je hřál pouze dobrý pocit a zapůjčená rychlovarná konvice. Ze startu týdne se našlo také několik zmatených občanů, kteří ve vyklizené Slezance namísto pomoci lidem v nouzi hledali obchod s obuví nebo poštu. Postupem času si ale kolemjdoucí na sbírku zvykli a jak se blížil pátek, objevovaly se na tabuli stále vyšší součty a krabice se uspokojivě plnily. Mezi dárci přitom nebyli jen jednotliví občané Opavy, připojily se také některé organizace. Za všechny zmiňme MŠ Hradec nad Moravicí s odloučeným pracovištěm Bohučovice, Jakubčovice, Kajlovec a Církevní základní školu v Jaktaři, jejichž zástupci přispěli dohromady téměř 90 kilogramy potravin!

Foto: Marek CetkovskýJeště před začátkem akce se PR pracovníci univerzity shodli, že by byla škoda nechat celou tíhu na bedrech studentů. Za pochodu se podařilo zorganizovat podpůrnou sbírku, ke které se okamžitě přidaly všechny součásti univerzity. Záměrem přitom nebylo odčerpat našim dobrovolníkům ve městě „klientelu“, chtěli jsme naopak oslovit akademiky v jejich přirozeném prostředí a co nejvíce jim celou záležitost přiblížit a zjednodušit. Zároveň jsme rozběhli kampaň „Dejte čočku Ukrajině“ a pod tímto heslem se v pondělí ráno ve všech budovách objevily označené sběrné boxy. Kampaň přitom měla nejen motivovat, ale především informovat, kam a proč vybrané potraviny poputují.

Foto: Marek CetkovskýVlažnější rozjezd v nás vyvolával obavy, že jsme asi zvolili moc velké krabice, ale minimálně v některých budovách se nakonec podařilo boxy slušně naplnit, výjimečně i přeplnit. Například v budově na Masarykově třídě jsme našli obrovské množství balíčků od Charity Opava i s hezkým věnováním. A přestože například na Hradecké ulici studenti výzvu celý týden úspěšně ignorovali, vybralo se nakonec na opavských součástech a slušných sto kilogramů potravin a dalších dvacet kilogramu na Obchodně podnikatelské fakultě v Karviné! Celý výsledek vyzní ještě lépe, když uvážíme, že se jedná o třetinu všech potravin vybraných v rámci sbírky. Od pondělí do pátku totiž lidé na Horní náměstí přinesli celkem 263 kilogramů luštěnin a těstovin.

Foto: Marek CetkovskýCelá akce má ještě příjemnou dohru. V průběhu zařizování sbírky jsme zjistili, že ADRA Havířov hledá dobrovolníky pro letní dětské tábory na Ukrajině. Proděkanka Fakulty veřejných politik Mgr. Marta Kolaříková, Ph.D., se pro tuto příležitost nadchla a zajistila plnou podporu ze strany fakulty. Studenti tak dostanou příležitost osobně poznat, kam jejich pomoc směřovala. Více informací naleznete zde.


Podívejte se také na reportáž televize Polar: