Opavský páv 2016 umřel, ať žije Opavský páv 2017!

pátek 6. května 2016 9:46 Autor: Martin Kůs

2016 05 pav vyhlaseni 1

Nejúspěšnějším filmem studentského festivalu Opavský páv se letos stal animovaný film Marka Bergera (AMU Praha) Pérák: Stín nad Prahou. Rozdány byly i další festivalové ceny. Jednu z nich – za videoklip – získal i student oboru Audiovizuální tvorba Radim Kaller.

Opava – V Opavě včera večer vyhlášením nejlepších festivalových snímků a slavnostním galavečerem skončil třetí ročník Mezinárodního festivalu studentského filmu Opavský páv 2016. Festival organizačně připravili studenti oboru Audiovizuální tvorba, přednášeném na Filozoficko-přírodovědecké fakultě Slezské univerzity v Opavě.

Fotoreportáž z akce najdtete na facebooku Slezské univerzity

„Letos bylo do soutěže přihlášeno více než 80 snímků z celého světa, kromě tradičních prací studentů z České republiky, Polska a Slovenska to byly například filmy z Francie, Kalifornie v USA, Španělska, Singapuru či Indie,“ uvedla k festivalu Mgr. Monika Horsáková, vedoucí oddělení Audiovizuální tvorby.

2016 05 pav vyhlaseni 2Festival se uskutečnil ve dnech 2. – 5. května 2016 na několika místech města Opavy. Kromě filmových představení ho doprovázel bohatý doprovodný program složený z odborných workshopů, přednášek, seminářů, hudebních představení, výstavy nebo třeba „herny“ deskových her.

Slavnostního večera v prostorách Slezanky se zúčastnil vedle dalších hostů také rektor Slezské univerzity v Opavě doc Pavel Tuleja a děkan Filozoficko-přírodovědecké fakulty v Opavě prof. Zdeněk Stuchlík, kteří také předali po jedné z udělených cen.
Rektor při svém krátkém hodnocení Opavského páva uvedl, že sice neměl možnost zúčastnit se více akcí a vidět více filmů, než mu časové podmínky dovolily, ale i tak je s letošním festivalem nadmíru spokojen. „Opavskému pávu do dalších let přeji, aby ve svém významu dohnal festival v Karlových Varech,“ uvedl před slavnostní přípitkem, kterým pořadatelé zahájili práci na dalším, čtvrtém ročníku.
2016 05 pav vyhlaseni 4Na to ještě navázala Monika Horsáková, když parafrázovala známý slogan: „Opavský páv 2016 umřel, ať žije Opavský páv 2017!“
 
O nejlepších filmech letošního Opavského páva opět rozhodovala pětičlenná odborná porota ve složení: pedagožka Monika Horsáková (Slezská univerzita v Opavě), herec Lukáš Hejlík, dokumentaristka a laureátka Ceny Pavla Kouteckého Klára Řezníčková, dramaturg České televize Martin Novosad a srbská kameramanka Jana Žjak. Jednu z cen udělili sami festivaloví diváci a udělena byl rovněž cena Absolutní páv, která je určena pro nejlepší snímek napříč všemi kategoriemi.
Autoři vítězných filmů získali originální cenu ve tvaru stylizovaného pavího pera, vyrobeného ze skla mladou výtvarnicí Luciou Regáskovou z ateliéru Design skla ve Zlíně.

Oceněné snímky festivalu:

Hraný film krátkometrážní: Ondřej Erban a David Hofmann (Akademie muzických umění v Praze) - Nic mezi tím.

Hraný film: Pavel Jakeš (UTB Zlín) - Tetovaný námořník

Animovaný film: Marek Berger (AMU Praha) – Pérák: Stín nad Prahou
 
Dokumentární film: Vojtěch Peřina (Soukromá vyšší odborná vysoká škola v Písku) – Na hraně/ Řezník

Videoklip: Radim Kaller (Slezská univerzita v Opavě) – Cocaine Party – Sometimes

Absolutní páv: Marek Berger (AMU Praha) – Pérák: Stín nad Prahou (animovaný film)

Divácký páv: Amálie Kovářová (FAMO Písek) – Každou vteřinu

2016 05 pav vyhlaseni 3

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015