Nejlepším týmem se v Opavě ukázali žáci Obchodní akademie Tomáše Bati a VOŠE Zlín

pátek 9. prosince 2016 6:06 Autor: Martin Kůs

2016 12 soutez 1

OPAVA – Město Opava hostilo v úterý 6. prosince Celostátní finále 13. ročníku soutěže Ekonomický tým 2016. Vedle Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, pověřené pořadatelstvím soutěžní části Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, se Slezská univerzita stala místem slavnostního zahájení a následně také vyhlášení celého klání.

Do celostátního finále postoupilo celkem 13 týmů ze středních škol zaměřených na ekonomické obory a gymnázií. Nejdelší cestu do Opavy absolvovali žáci z Mariánských Lázní, snad jen o něco málo kilometrů ujeli reprezentanti škol Jindřichově Hradci, Rakovníku nebo Děčína. Moravskoslezský kraj reprezentovalo trio posluchačů Obchodní akademie Ostrava-Poruba.

Fotoreportáž ze zahájení a vyhlášení soutěže najdetete na
facebooku Slezské univerzity v Opavě

Soutěžní úkoly přinesly řešitelům nejen neobvyklá zadání, ale vyžadovaly si tím i netradiční řešení. Odborně byly zaměřeny do ekonomického prostředí. Jejich smyslem bylo vedle týmové práce také podpořit podnikavost studentů, rozvíjet jejich odborné dovednosti, schopnost prezentovat se i prakticky aplikovat poznatky získané během studia.

2016 12 soutez 2Nad soutěží bdělo několik odborných garantů, Slezskou univerzitu zastupovala Ing. Magdalena Chmelařová, Ph.D. z Fakulty veřejných politik v Opavě. Právě ona vedle porotu, která vyhodnotila jednotlivé finálové úkoly. Ty byly celkem tři - projektová práce, soutěžícími vypracovaná předem a zaslaná pořadateli před začátkem soutěže, 80 otázkový test z oblasti ekonomických, účetnických, právních oblastí a oboru informačních technologií a prezentace předem neznámého tématu z oblasti ekonomiky. Na její přípravu měli soutěžící 30 minut a čas prezentace nesměl překročit čas deseti minut. Bodový součet všech tří disciplín pak určil pořadí soutěže.

"Bylo mi potěšením patřit mezi tým, který hodnotil projektové práce. Díky tomu, že jsem mohla nahlédnout do zákulisí celostátního finále soutěže třinácti týmů „Ekonomický tým 2016“, jsem zjistila, že i na středních školách se zaměřením na ekonomické disciplíny máme studenty, kteří mají nápady a umí prokázat své dovednosti a kreativitu v přípravě nejen projektové práce, ale zvládají odborné testy a umí prezentovat a prosadit své pohledy na řešení odborných témat. Dobrým zjištěním je i ta skutečnost, že vedení a pedagogové Obchodní akademie a střední odborné škole logistické v Opavě svůj volný čas věnují nejenom k přípravě studentů na soutěže, ale umí zajistit organizaci tak náročné soutěže," netají se svým pozitivním pohledem na celou soutěž Magdalena Chmelařová ze Slezské univerzity v Opavě.

A jak vše dopadlo?

2016 12 soutez 3Nejlepším týmem se v Opavě ukázali žáci Obchodní akademie Tomáše Bati a VOŠE Zlín, reprezentované trojicí Áron Fojtů, Josef Fábík a Anna Janoštíková s celkovým ziskem 236 bodů. Druhé místo putovalo do Středních Čech, konkrétně na Masarykovu obchodní akademii Rakovník, jejíž studenti Tereza Klátilová, Lukáš Kříž a Tomáš Vičík nabírala 231 bodů. Bronzový stupínek pak patřil Obchodní akademii Praha 10, Heroldovy sady, jejíž žáci Daniel Jaderko, Jaroslav Barták a Tomáš Linger získali jen o jediný bod méně – 230. Nepopulární čtvrté místo obsadilo Gymnázium a obchodní akademie Mariánské Lázně (Nikola Balážová, Lukáš Šíma, Kateřina Göthová – 229 bodů) a páté místo, i přes shodný celkový zisk bodů, obsadila Obchodní akademie T. G. Masaryka a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jindřichův Hradec (Eva Krýzová, Klára Kadlecová a Aneta Veselá). Celkové pořadí, včetně bodů za splnění jednotlivých úkolů, najdete zde.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015