Fakulta veřejných politik v Opavě má nového profesora

úterý 20. prosince 2016 10:48 Autor: Marek Cetkovský

2012 12 FVP janak

PRAHA, OPAVA - Prezident republiky Miloš Zeman na začátku prosince podepsal na návrhy vědeckých a uměleckých rad vysokých škol jmenovací dekrety 55 profesorů vysokých škol. V pondělí 19. prosince 2016 převzali nově jmenovaní profesoři dekrety z rukou ministryně školství Kateřiny Valachové. Slavnostního ceremoniálu, který se tradičně konal ve Velké aule historického Karolina, se zúčastnilo 52 z 55 nových profesorů a nechyběl mezi nimi ani Dušan Janák z Fakulty veřejných politik Slezské univerzity v Opavě.

Profesor Dušan Janák se dlouhodobě zaměřuje na výzkum českých a československých dějin ve 20. století v kontextu střední a východní Evropy, zejména na politický a ekonomický vývoj, dějiny Slezska a československo-polské vztahy po roce 1945 a perzekuce obyvatelstva totalitními režimy. V rámci řízení ke jmenování profesorem prezentoval výsledky svého výzkumu perzekuce Čechů a československých občanů v Sovětském svazu v letech 1918–1939. Je autorem nebo spoluautorem 8 monografií a více než 70 studií. V roce 2008 se stal prvním děkanem Fakulty veřejných politik v Opavě a ve funkci působil po obě funkční období. V současnosti je vedoucím Ústavu středoevropských studií Fakulty veřejných politik v Opavě.

Prof. PhDr. Dušan Janák, Ph.D, získal nejvyšší vědecko-pedagogický titul na návrh Vědecké rady Slezské univerzity v Opavě. Byl jmenován profesorem v oboru Historie se zaměřením na české a československé dějiny.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015