2017 01 MU patek 1

Pronikají (a možná se i zamilovávají) do tajů matematiky, ale také fyziky a informatiky. Vždy jednou měsíčně na ně čeká zajímavý program složený z řešení netradičních úkolů, přednášek i praktických cvičení, která jim poodhalují skrytá tajemství právě těchto oborů.

Opava – Od podzimu roku 2008 pořádá Matematický ústav v Opavě pro žáky středních škol a gymnázií své Pátky s matematikou.  Později si přidali i pravidelné přednášky z fyziky a  občas se připojí i nějaké z informatiky.

„Pátky s matematikou připravujeme pravidelně jednou měsíčně, toto pravidlo ale občas porušíme, například když pořádáme jiné velké akce, jakými jsou například matematické soutěže Náboj nebo Pythagoriáda, kdy hostíme na našem ústavu okresní, krajská nebo i celostátní kola těchto soutěží a kdy nám příprava zabírá veškerý čas,“ uvádí k matematickým pátkům doc. RNDr. Jana Kopfová, Ph.D., z Matematického ústavu v Opavě. Právě ona se stala nejen garantem celého projektu, ale také jednou z těch, kdo hledají matematice cesty do srdcí současných středoškoláků. Na zatím posledním “pátku“ 27. ledna přinesla svým mladým hostům stavebnice a oni z nich vytvářely Archimedovská tělesa. Tím se setkali nejen s geometrií, ale také s logikou a  uměním, protože – zjednodušeně řečeno – z tyček a spojek vytvářeli vysoce symetrické mnohostěny skládané z pravidelných mnohoúhelníků. Pokud si dříve narození vzpomenou na známý hlavolam Rubikova hada a z něj vytvořenou kouli, tak to je svým vzhledem velmi podobné takovému tělesu.

2017 01 MU patek 2„Nejvíce nás logicky navštěvují žáci opavských gymnázií, ale jezdí k nám také studenti z Bruntálu, Ostravy, Frýdlantu i z jiných míst a škol, především těch se zaměřením na matematiku. Většinou jich je do čtyřiceti, nejvíc nás tu bylo šedesát, ale to už jsme se museli přesunout do větší učebny,“ vzpomíná docentka Kopfová s tím, že se jedná především o školy, se kterými univerzitní matematici spolupracují dlouhodobě. Není tedy problém, aby do Opavy žáky vedení školy pustilo. Výjimkou ale není ani to, že se ozvou např. průmyslové školy.

V pátek 27. ledna si středoškoláci užili hned tři zajímavá setkání. Prvním bylo to s již zmíněnými Archimedovskými tělesy, druhé bylo s RNDr. Jaroslavem Svrčkem, CSc., z Univerzity Palackého v Olomouci, se kterým se zaměřili na téma Nerovnosti v geometrii a závěr patřil RNDr. Martinu Kološovi, Ph.D., z Ústavu fyziky Slezské univerzity v Opavě a jeho poutavé přednášce Stabilita sluneční soustavy, věnované pravidelnosti a vztahům kosmických úkazů.

2017 01 MU patek 3„Každé setkání se snažíme udělat pro žáky zajímavé a přinést jim nejen netradiční téma, ale také netradiční přednášející. Tak se už setkali s ruským matematikem Iosifem Krasiľshchikem, italským  matematikem Santi Spadarem nebo Slovákem Antonem Belanem a abychom nejmenovali jen pány, třeba německou matematičkou Nataschou Neumärker nebo slovenskými vědkyněmi Galinou Jiráskovou a Kristínou Cevrovou. Vedle akademiků a vědců “domácí“ Slezské univerzity zde přednášela celá řada českých odborníků nebo např. španělští studenti, kteří mluvili v angličtině, stejně jako někteří další,“ pokusila se o rychlý výčet přednášejících Jana Kopfová s tím, že někteří v Opavě přednáší pravidelně, jiní jen příležitostně.

Matematický ústav v Opavě úzce spolupracuje také s Jednotou českých matematiků a fyziků, a tak nepřekvapí, že se vedle matematických objevují i přednášky z oblasti fyziky. „V tomto směru jsme navázali spolupráci s Ústavem fyziky Slezské univerzity a snažíme se na každý z pátků zajistit vedle matematických také alespoň jednu přednášku z fyziky. A protože matematika souvisí i s informatikou,  příležitostně jsme zařadili  také přednášky z informatiky.. Snažíme se nabídnout pestrý program, aby studenti viděli nejrůznější  využití matematiky  a taky přístup mnoha různých lidí. Bonusem pak je spojení matematiky s angličtinou“ říká hostitelka, která má radost ze zájmu středoškoláků.