Opavští matematici hostí Náboj již deset let

čtvrtek 6. dubna 2017 11:01 Autor: Martin Kůs

2017 04 nboj uvod 2

OPAVA - V pátek 7. dubna 2017 se uskuteční další ročník mezinárodní matematické soutěže pro pětičlenné týmy středoškoláků Náboj. Již tradičně se její hostitelkou a garantem stane Matematický ústav Slezská univerzity v Opavě. Pro opavské matematiky se bude jednat o malé “kulatiny“, letos totiž pořádají Náboj podesáté, poprvé to bylo v roce 2008.

Do Opavy zamíří 38 juniorských a shodně 38 seniorských týmů, zástupců gymnázií a středních škol z celé Moravy a Slezska. Pro účely soutěže proto pořadatelé vyhradili učebny Matematického ústavu, aulu rektorátu Slezské univerzity (kategorie junior), klání kategorie senior se uskuteční v prostorách auly budovy Bezručovo náměstí 14 a učeben areálu Hradecká ulice. O bezproblémový průběh a hodnocení výsledků se postarají především studenti doktorského studia Matematického ústavu v Opavě. Vedle Opavy je opět druhým pořadatelským městem v České republice Praha (Průmyslový palác Výstaviště Holešovice), kde se střetne po 100 týmech obou kategorií. Celkem se do letošního Náboje registrovalo neuvěřitelných 843 týmů ze všech pořadatelských zemí (ročníku 2016 se zúčastnilo 754 soutěžních týmů), z České republiky je účast nejvyšší vůbec – 276 týmů.
Už tradičně se pořadatelé postarají také o pedagogický doprovod soutěžních týmů, těm čekání na výsledky zkrátí svojí přednáškou, samozřejmě s matematickým obsahem, doc. RNDr. Jana Kopfová, Ph.D.

2017 04 nboj uvod 1Náboj je mezinárodní matematická soutěž pro pětičlenné týmy středoškoláků. Protože je soutěž mezinárodní, přesněji řečeno, koná se ve stejném čase (od 10.30 do 13.30 hodin) v několika zemích (Rakousko - Linec, Česká republika – Praha, Opava, Německo - Pasov, Maďarsko – Budapešť a Veszprém, Polsko – Waršava, Gdaňsk, Wroclaw a Krakow a Slovensko – Bratislava a Košice, letos poprvé také Anglie - Edinburgh), jedná se o velmi prestižní záležitost. Týmy soutěží ve dvou kategoriích junioři (žáci nejvyššího, maturitního, nebo jemu bezprostředně předcházejícího ročníku střední školy) a senioři (týmy s libovolným věkovým složením) a výsledkové listiny se sestavují jednak na národní úrovni a jednak na mezinárodní úrovni - studenti tak mají jedinečnou možnost srovnat své výsledky s ostatními týmy ve své zemi i v zahraničí. Celá soutěž trvá 120 minut, během nichž se týmy snaží vyřešit co nejvíce úloh. Nejde však jen o bezhlavou aplikaci již nabytých vědomostí, ale jednotlivé úlohy si vyžadují jistou dávku invence a důvtipu řešitelů.

Náboj vznikl v roce 1998 v Bratislavě, od roku 2005 se přidáním Prahy jako pořadatelského místa stal mezinárodním. V roce 2008 se poprvé přidala i Opava. V roce 2014 se přidalo Německo a Rakousko, loni poprvé také Polsko a Maďarsko, nováčkem roku 2017 je Anglie, kde je přihlášeno pět týmů. V ČR je od roku 2012 Náboj zařazen do programu Excelence Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR a garanci nad kvalitou příkladů v ČR má Katedra matematické analýzy MFF UK. Vedle matematického Náboje je také pořádán mezinárodní fyzikální Náboj a soutěž spojující obě tyto disciplíny, tedy matematiku a fyziku, tzv. Junior Náboj.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015