2017 09 ITF Bytom 4

BYTOM, OPAVA - Dne 27. září 2017 byla v Hornoslezském muzeu v Bytomi (Muzeum Górnośląskie w Bytomiu) zahájena výstava Osobní místa. Mladá česká fotografie (Miejscza osobiste. Młoda czeska fotografia). Výstavu úvodním slovem zahájil před početným publikem ředitel muzea Leszek Jodliński a vedoucí Institutu tvůrčí fotografie FPF Slezské univerzity v Opavě Vladimír Birgus. Vernisáže se zúčastnili i další pedagogové ITF Jindřich Štreit, Dita Pepe, Jiří Siostrzonek nebo Josef Moucha. Kromě Hornoslezského muzea v Bytomi je totiž jejím hlavním organizátorem právě Institut tvůrčí fotografie SU, ale na výstavě jsou zastoupeni i absolventi a studenti dalších škol, třeba pražské FAMU nebo Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Jde o dosud největší výstavu mladých českých fotografů v Horním Slezsku. Expozice, doplněná ozvučenou projekcí mnoha dalších fotografií, představuje práce osmadvaceti autorů ve věku do čtyřiceti let. Kurátory výstavy jsou Vladimír Birgus, Ondřej Durczak, Josef Moucha a Václav Podestát, za polskou stranu spolupracovali Leszek Jodliński, Helena Kisielewska, a Arkadiusz Gola.

2017 09 ITF Bytom 3Obecným a volným tématem výstavy, jakousi vodící linkou, jsou soukromá teritoria autorů a fotografovaných. Vyjádření nejniternějších pocitů, myšlenek a vzkazů prostřednictvím fotoaparátu chápou někteří jako vlastní terapii, jako deník, sdělení blízkým nebo prostou obrazovou komunikaci s divákem. Ukazují sebe sama, svou rodinu, přátelé i sobě neznámé a vzdálené lidi. Vizuální nevšednost, hravost a obrazová síla přerůstají rámec osobních deníků a arteterapií a působí silně i na nezasvěceného diváka.

2017 09 ITF Bytom 1V rozsáhlých prostorách Hornoslezského muzea jsou k vidění jak díla dnes už mezinárodně známých tvůrců, jakými jsou Bára Prášilová, Tereza Vlčková či manželé Žůrkovi,  ale i nejnovější klauzury a diplomové práce obhájené v letošním roce. Vlastní duševní stavy pomocí svých silně stylizovaných autoportrétů odhaluje v cyklu nazvaném Uvnitř sebe potkávám sebe Lenka Bláhová. Anna Gutová a Gabriel Fragner vytvořili v inscenovaných výjevech v retro stylu fiktivní typickou rodinu z doby komunismu. Manželé Závodní v souboru stylizovaných inscenovaných snímků zachytili různé peripetie svého partnerského vztahu. Tomáš Mikule po rozvodu vystříhal z rodinných fotografií záběry manželky a dětí a ponechal na nich jenom fragmenty krajin, v nichž jeho rodina prožívala šťastné okamžiky. Michaela Spurná už řadu let s velkou citlivostí a obrazovou atraktivností ukazuje postupné dospívání své dcery a její proměnu z dítěte v mladou dívku, ale fotografuje i další členy své rodiny. Jaroslav Kocián zobrazil příbuzné i sám sebe v precizně komponovaných velkoformátových portrétech, v nichž má důležitou roli prostředí. Petr Willert ukázal starosvětský životní styl své babičky prostřednictvím signifikantních detailů jejího bytu. Daniel Poláček našel na různých seznamovacích webech desítky zoufalých tváří lidí, kteří se snaží najít partnera na život či jenom na sex. Jan Langer vytvořil portréty lidí, kteří se dožili více než sta let, a v konfrontacích s jejich starými podobenkami a autentickými výpověďmi sugestivně ukázal jejich životní osudy i neúprosné plynutí času.

2017 09 ITF Bytom 5Autorská dvojice Hana Connor a Filip Jandourek v projektu Černé slzy ukazuje sugestivní barevné portréty přistěhovalců do Dháky, rychle rostoucí metropole Bangladéše, kteří si tam v otřesných pracovních a životních podmínkách snaží najít alespoň kousek místa pro své soukromí. Princip narušení soukromého prostoru pomocí specifického filmového osvětlení náhodných kolemjdoucích na ulici využívá ve svém souboru Scenes autor Jiří Straka. Lidský faktor ve fotografii například zcela opustila Vladimíra Kotra Židková v projektu Les, v němž soustředí na vlastní pojetí a ztvárnění tajemného prostředí osobitě zcela rozdílného od pohádkového zpracování.

K výstavě, která bude otevřená do 31. října 2017, vyšel katalog, v němž jsou zastoupeni všichni vystavující. Do města Bytom, které je součástí několikamiliónové katovické aglomerace, je dnes možno po dálnici z Ostravy dojet asi za hodinu a půl.

Miejscza osobiste. Młoda czeska fotografia. Muzeum Górnośląskie, pl. Jana III Sobieskiego 2, PL-41-902 Bytom, www.muzeum.bytom.pl

2017 09 ITF Bytom 6