Autorka: Hana Černínová

2017 10 UI cena 1OPAVA, BRADFORD – 18. ročník konference o membránových výpočtech (CMC) se konal ve dnech 24. – 28. července v anglickém Bradfordu. Tato konference vznikla původně jako workshop, jehož první ročník se konal v roce 2001 v Curtea de Arges v Rumunsku. V roce 2010 se pak již přeměnila na konferenci a v současnosti je realizována pod záštitou mezinárodní organizace International Membrane Computing Society (IMCS), jejímž úkolem je podporovat rozvoj membránových výpočtů.

Jak jsme již zmínili, letošní ročník CMC se konal v anglickém Bradfordu, přesněji na Bradfordské univerzitě, která je známá jako jedna z „nejzelenějších“ univerzit na světě. Odborný program CMC byl rozdělen do několika sekcí, z nichž hned v té úvodní představila své výsledky výzkumu v příspěvku „Coloured APCol systems“ Lucie Ciencialová, kolega Petr Sosík pak přednesl svou přednášku na téma On the Robust Power of Morphogenetic Systems for Time Bounded Computation ve čtvrteční sekci. Mítinku se účastnilo více než 30 účastníků ze Španělska, Itálie, Rakouska,Německa, Rumunska, České republiky, Číny, Velké Británie, Nového Zélandu aj.

Letošní ročník CMC byl ale pro pracovníky Ústavu informatiky FPF SU, kteří se každoročně této akce účastní, jedinečný. A to v tom smyslu, že kolegové Lucie Ciencialová, Luděk Cienciala a Petr Sosík získali významné ocenění - jejich článek Generalized P colonies with passive environment byl oceněn jako nejlepší teoretický příspěvek roku 2016. Cenou bylo udělení certifikátu, soška a konferenční poplatek pro nadcházející ročník akce.

Cenu za kolektiv autorů přebrala L. Ciencialová (na snímku výše), které jsme položili pár dotazů:

Co pro váš kolektiv ocenění znamená?
Pro mě osobně byla už nominace na toto ocenění velkým překvapením. Protože komunita vědců, kteří se podílí na výzkumu membránových výpočtů je poměrně rozsáhlá, je množství výsledků a článků publikovaných každoročně několik desítek. To, že komise vybrala právě náš článek je signál, že naše práce má význam a požadovanou úroveň.

Čím myslíte, že příspěvek komisi tolik zaujal?
V práci jsme představili nový zobecněný model teoretického systému, který zastřešuje více specifických modelů. Na základě této nové definice jsme publikovali nejen nové výsledky, ale také ukázali provázanost tohoto nového modelu s jinými systémy z oblasti membránových výpočtů.

Jak budou využity poznatky z příspěvku pro další náměty článků?
Kromě teoretických výsledků pracujeme v současné době i na aplikaci membránových systémů na problematiku v oblastech jako jsou mikrobiologie či ekologie.

Nyní nám nezbývá než pogratulovat autorům oceněného příspěvku a přejeme hodně úspěchů v další vědecké práci.

2017 10 UI cena 2