2017 11 Erasmus vylet 2-001

Autor: Petr Křístek

OPAVA - Rok se s rokem sešel a i letos v září přijelo v rámci programu Evropské unie ERASMUS+ do Opavy několik zahraničních studentů v rámci své studijní výměny. Navštěvují zde své přednášky nebo semináře a ve volném čase cestují po zajímavostech České republiky. Jejich pobyt v cizí zemi má usnadnit ERASMUS klub v Opavě, který si klade za cíl nejenom pomoci zahraničním studentům s příjezdem do Opavy, prvními kroky na Slezské univerzitě nebo adaptací na novou kulturu a zvyky, ale také se stará o volnočasové využití v po celou dobu studia.

2017 11 Erasmus vylet 1I letos pokračuje spolupráce mezi ERASMUS klubem v Opavě a Karviné. Důkazem této úspěšné spolupráce je návštěva Karvinských studentů akademického dne v Opavě nebo společné víkendové výlety po okolí. Nově se Opavští a Karvinští studenti účastní také volnočasových aktivit pořádaných studentskou neziskovou organizací ESN VŠB-TU Ostrava. Spolupráce s touto organizací umožňuje větší mezikulturní poznání a širší nabídku mimouniverzitního využití volného času.

Mezi stěžejní předměty práce ERASMUS klubu v Opavě patří mimo jiné organizace volnočasových aktivit. První společný výlet se nesl ve znamení průmyslu, hornictví ale také nekonečné zábavy. Cílem výletu se stala Ostrava a její památky. Zahraniční studenti navštívili industriální komplex v Dolní Oblasti Vítkovice, porozhlédli se po okolí z Radniční věže a okusili večerní atmosféru slavné Stodolní ulice.

Chloubou Moravskoslezského kraje jsou i Beskydy, proto také jejich návštěva nemohla chybět. Spolu se zahraničními studenty z Ostravy se ERASMUS klub v Opavě vypravil po stopách příběhu boha Radegasta. Dobrodružná cesta začala výjezdem lanovkou na Pustevny odkud se pokračovala směrem k soše boha Radegasta. Zde velmi poutavě seznámil student doktorského studia Historie na Slezské univerzitě v Opavě Michal Geryk všechny přítomné s pohanskou historii a příběhem boha Radegasta. Cesta dále pokračovala ke kapli Cyrila a Metoděje, která byla otevřená, a tak další zajímavý výklad o Křesťanství byl doplněn prohlídkou interiéru kaple a její vyhlídky. Vyvrcholením dne byl sestup do Frenštátu pod Radhoštěm po Knížecí cestě, který byl doplněn o řadu prožitkových programů.

2017 11 Erasmus vylet 3Jiným výletem se stala cesta na vrchol Ondřejníku. Tentokrát se k „Opavanům“ a „Ostravákům“ připojili Karvinští zahraniční studenti. Společně si všichni užili výhled na města v Pobeskydí a přátelskou multikulturní atmosféru, která po celou dobu výletu panovala.

Mezi zdařilé akce Opavského ERASMUS klubu patří také organizace oslavy výročí programu ERASMUS+. Univerzitní gastrocentrum se během večera proměnilo v jednu velkou světovou vesnici, kterou svými prezentacemi a zahraniční kuchyni obohatili studenti z Turecka, Itálie a Slovenska.

Jak už oslava programu ERASMUS+ napověděla, letos Opavské fakulty a Matematický ústav navštěvují studenti ze Slovenska, Polska, Turecka a Itálie. Jak vypadá studium v Opavě pohledem zahraničního studenta, na to jsme se zeptali Timura Keimera, Tureckého studenta nyní na studijní výměně v programu ERASMUS+.  „ERASMUS+ pobyt v Opavě, v České republice, mi výrazně zvedl sebevědomí. Potkal jsem zde mnoho zajímavých lidí, kteří žijí naprosto odlišný život než já samotný, a tak jsem začal více oceňovat odlišné způsoby života. Více si také uvědomuji důležitost tolerance k odlišným kulturám i přestože jsem se doposud považoval za soucitného člověka. Poté, co ukončím můj studijní pobyt, určitě v budoucnu tuto okouzlující zemi rád navštívím“.

I do budoucna bude ERASMUS klub v Opavě pomáhat zahraničním studentům s jejich studijním pobytem a obohacovat jejich volný čas o spoustu nových zážitků. Na nich se mohou podílet i čeští studenti, kteří jsou zváni k společným výletům a volnočasovým akcím. Sledovat je lze na facebookové události.