2017 12 Klimkovice krest 3

KLIMKOVICE, OPAVA - Pomoc dětem postiženým dětskou mozkovou obrnou ze strany Slezské univerzity v Opavě pokračuje. Nejaktuálnější aktivitou je podpora knihy „Ukaž mi cestu“, jejímž autorem je otec jednoho z takto nemocných dětí Miloš Svoboda.  Kniha se slavnostně křtila v pondělí 4. prosince 2017 v Sanatoriích Klimkovice, kde se tyto děti léčí.

2017 12 Klimkovice krest 2Akci, jíž se účastnily desítky lidí, moderoval zástupce vedoucího Institutu tvůrčí fotografie Filozoficko-přírodovědecké fakulty (FPF) docent Jiří Siostrzonek. Přítomen byl rovněž jeho kolega a přítel profesor Jindřich Štreit, který Svobodovu knihu doprovodil fotografiemi. A byl to právě Jindřich Štreit, který svými snímky hendikepovaných dětí v Sanatoriích Klimkovice na jejich problémy upozornil a pomoc „odstartoval“.

Miloš Svoboda již dávno není člověkem neznámým.  Založil Asociaci rodičů dětí s dětskou mozkovou obrnou a přidruženými neurologickými onemocněními, stal se jejím předsedou a upozorňuje veřejnost i politické špičky na skutečnost, že stát se chová k rodinám těchto dětí macešsky a účinnou a nákladnou léčbu prostřednictvím pojišťoven neproplácí.  

2017 12 Klimkovice krest 4„Psaní bylo pro mne i jakousi terapií,“ řekl při prezentaci své knihy Miloš Svoboda. Popisuje v ní zásadní zlom ve svém životě, kdy se jeho adoptovaný syn Davídek ve třech letech topil v zahradním bazénku. Urgentní medicína zareagovala skvěle, lékaři chlapečka zachránili, následná péče však podle Svobodových slov pokulhávala. Celou tuto anabázi včetně zásadních rozhodnutí, kdy se rozhodl nechat si Davídka u sebe a starat se o něho čtyřiadvacet hodin denně, Miloš Svoboda ve své knize podrobně popisuje.  Jedná se také o zpověď člověka, kterému se během vteřiny převrátil život vzhůru nohama, který se ale nevzdal a který se snaží pomáhat i dalším rodičům, jejichž děti trpí dětskou mozkovou obrnou.

Jedním z nich je Hana Semenyšinová, maminka osmileté Natálky. A právě tu si zhruba před dvěma lety vzala naše Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě pod svá křídla a stala se její patronkou. Ve dvou finančních sbírkách, které jsme uspořádali, se vybralo přes 34 000 korun určených na její léčbu v Sanatoriích Klimkovice. „Dodnes mě hřeje vědomí, že se nám podařilo pro Natálku tyto peníze vybrat a že jí pomohly,“ uvedla hlavní organizátorka sbírky Gabriela Tammeová.

2017 12 Klimkovice krest 6„Jako správní patroni jsme chtěli Natálce zajistit finanční prostředky na potřebnou jednorázovou léčbu, která stojí měsíčně padesát tisíc. Díky této  léčbě mají děti velkou naději na zlepšení,“ doplnil další z organizátorů sbírky Jiří Siostrzonek. Nad regulérností celé akce bděl tehdy Krajský úřad Moravskoslezského kraje v Ostravě.

V současné době tato fakultní aktivita pokračovala novým projektem – veřejnou sbírkou Společně pro úsměv, aneb pomáháme Natálce!, která se konala v říjnu a listopadu. Slezská univerzita v Opavě ve spolupráci s Asociací studentů a přátel Slezské univerzity v Opavě (ASPSU) a Opavskou kulturní organizací uspořádala kromě sbírky14. listopadu 2017 v Klubu Art v Obecním domě také benefiční koncert.

Současně se na zřízeném bankovním účtu a v zapečetěných pokladničkách shromáždilo pro léčbu Natálky několik desítek tisíc korun. Ty jí budou předány v pondělí 11. prosince 2017.

2017 12 Klimkovice krest 7

2017 12 Klimkovice krest 8

2017 12 Klimkovice krest 9

2017 12 Klimkovice krest 5

2017 12 Klimkovice krest 1