2015 02 OleK 2

Jerzy Olek (uprostřed) a Zdeněk Stuchlík při rozhovoru s Jindřichem Štreitem na vernisáži jedné z výstav. Foto: Martin Kůs

OPAVA - Spojuje je přátelství, láska k fotografování a nyní také společný film. Děkan Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity (FPF SU) v Opavě astrofyzik Zdeněk Stuchlík a polský umělecký fotograf a teoretik umění Jerzy Olek. Oba se nyní stali hlavními protagonisty dokumentárního filmu režiséra Petra Jančárka nazvaného “Olek“.

Zhruba pětadvacetiminutový pozoruhodný snímek ukazuje vysoce sofistikovanou Olekovu tvorbu, odkrývá jeho názory na propojení vědy s uměním i jeho postoj k životu a lidem.  Dává rovněž tušit vášnivé zaujetí a hloubku, do níž je Jerzy Olek ve své tvorbě ponořen. Jeho dílu veřejnost vzdělaná například v matematice a dalších vědách rozumí, laici ho vnímají intuitivně s tušením, že před sebou mají něco zcela výjimečného.

Film měl premiéru v podvečer ve čtvrtek 14. prosince 2017 ve velkém sále zrekonstruované fakultní budovy  v Hauerově ulici v rámci akce Open Day, kterou připravil Mgr. Martin Petrásek, a na níž se podíleli studenti a pedagogové oborů Multimediální techniky, Audiovizuální tvorba a Kulturní dramaturgie.

Kdo je Jerzy Olek
2015 02 OleK 1Jerzy Olek, umělec a teoretik. Tvůrce a kurátor mnoha výstav v Polsku i v zahraničí. Vytvořil galerii Foto-Medium-Art. Od roku 1970 člen redakčních rad v několika časopisech. Publikoval více než 500 článků o fotografii a umění v Polsku i v zahraničí. Kurátor několika mezinárodních fotokonferencí a výstav. Profesor na Univerzitě sociálních a humanitních věd ve Wroclawi. Specializuje se na psychofyziologii vizí a nová média. Autor několika knih. 

Režisér Petr Jančárek po uvedení filmu mimo jiné konstatoval, že snímek vznikal zhruba dva roky. „Za jeden z vrcholů filmařské tvorby považuji skutečnost, že osoba režiséra je potlačena a film se skutečně točí jen okolo těch, o nichž vypráví,“ uvedl mj. před publikem režisér, který si za svůj snímek vysloužil pochvalné komentáře z publika.

Jerzy Olek a Zdeněk Stuchlík se znají slušnou řádku let. „Seznámil nás můj přítel, s nímž naše fakulta úzce spolupracuje, astrofyzik Marek Abramowicz. Od té doby jsme spolu realizovali řadu výstav. V lednu roku 2015 jsme měli například v opavském Domě umění společnou výstavu Neurčitý prostor,“ připomněl děkan Stuchlík a s úsměvem dodal, že Jerzy Olek je přímý člověk, který vždy řekne, co si myslí, což všichni nemusejí zvládnout.