2017 12-Birgus-cena Polsko 1

KATOVICE, OPAVA - V kině Rialto v Katovicích byly 18. prosince uděleny Ceny maršálka Slezského vojvodství v oblasti kultury za rok 2017.

2017 12-Birgus-cena Polsko 4Mezi devíti laureáty, vybranými z několika desítek nominovaných osobností z oblasti literatury, divadla, hudby, filmu, výtvarného umění a rozvoje kultury, byl i vedoucí Institutu tvůrčí fotografie FPF SU v Opavě prof. Vladimír Birgus, který se tak stal vůbec prvním zahraničním nositelem tohoto významného ocenění (letos ho získali mimi přední filmový režisér Kazimierz Kutz nebo skladatel a dirigent Orchestru Polského rádia a televize Jerzy Milian). Vladimír Birgus byl nominován za letošní velkou autorskou výstavu ve Slezském muzeu v Katovicích, doprovázenou knižní monografií s texty kurátorky expozice Danuty Kowalik-Dura a Adama Mazura, a za dlouholetou spolupráci s polskými fotografy.

Mezi absolventy a studenty Institutu tvůrčí fotografie je řada významných fotografů, pedagogů a kurátorů z Horního Slezska - například Piotr Szymon, Rafal Milach, Michal Luczak, Grzegorz Klatka, Arkadiusz Gola, Krzysztof Goluch, Krzysztof Szewczyk, Anna Sielska, Michal Szalast, Rafal Klimkiewicz, Tomasz Jodlowski a další. Mezi těmi, kteří získali Cenu maršálka Slezského vojvodství v oblasti kultury v předchozích letech, byli známí fotografové Jerzy Lewczyńsi a Andrzej Baturo.

2017 12-Birgus-cena Polsko 3

2017 12-Birgus-cena Polsko 2