2018 01 OPF ucitelsky workshop 1

Autor: Mgr. Lubomír Nenička, Ph.D.

POZNAŇ, KARVINÁ -  Ve dnech 14. - 15. prosince 2017 se v polské Poznani uskutečnil učitelský workshop s názvem Where do you go, entrepreneurship education?, zaměřený na podnikatelské vzdělávání v mezinárodním kontextu.

Akce se konala v rámci mezinárodního projektu Entrepreneurship and Communication in Multicultural Teams (ECMT+), který byl přijat na základě Strategického partnerství programu Erasmus+. Za Slezskou univerzitu v Opavě se projektu účastnila Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné a univerzity z dalších šesti evropských zemí, mj. z Finska, Francie, Německa, Belgie či Polska. Právě jeden z partnerů – Politechnika Poznanska – se stala na konci loňského roku hostitelem zmíněného učitelského workshopu. Akce se vedle zástupců partnerských univerzit účastnili také odborníci z Kanady a dalších zemí. V jednotlivých sekcích byly přiblíženy různé podoby a perspektivy podnikatelského vzdělávání na mezinárodní úrovni. Představeny zde byly např. podnikatelské projekty studentů z Polska a Německa či nové trendy v oblasti sociálního podnikání v Belgii a Kanadě.

Účastníky workshopu za OPF byli Lubomír Nenička z katedry ekonomie a veřejné správy, Krystyna Heinz z katedry z cestovního ruchu a volnočasových aktivit a doktorandka katedry podnikové ekonomie a managementu Adéla Chromčáková, které zde představila projekt Business Gate.

2018 01 OPF ucitelsky workshop 2S úspěchem před mezinárodním publikem prezentovala různé aktivity konané na půdě Business Gate i konkrétní příklady spolupráce studentů karvinské fakulty s firmami na regionální i celostátní úrovni. Zahraniční účastníci se tak mohli dozvědět, že rovněž v Karviné se rozvíjejí nové metody výuky posilující potřebné a žádané sepětí s praxí. Workshop také poskytl prostor k prezentaci OPF i Slezské univerzity jako celku a umožnil představit její snahy o prosazování moderních metod vzdělávání v mezinárodním prostředí.

V roce 2019 se uskuteční podobně zaměřený workshop přímo v Karviné. Nejbližší chystanou akcí v rámci projektu ECMT+ bude intenzivní program pro studenty všech partnerských univerzit, jenž se bude konat na přelomu února a března tohoto roku v německém Wildau. Vybraní studenti se všech sedmi zemí zde budou v mezinárodních týmech připravovat a prezentovat vlastní podnikatelské projekty.