2018 03 germanistika 2

OPAVA - Více než sedm desítek žáků základních a studentů středních škol se zúčastnily zajímavých vzdělávacích akcí, které pro ně připravil tým germanistek a germanistů z Ústavu cizích jazyků Filozoficko-přírodovědecké fakulty (ÚCJ FPF) Slezské univerzity v Opavě.

Soutěžemi k zájmu o němčinu
První akcí byla soutěž v dramatizaci německého textu pro žáky základních škol, gymnázií a odborných středních škol Dramawettbewerb, která se 7. února 2018 konala vůbec poprvé. Soutěž spočívá v tom, že si účastníci nastudují krátké scénky z německých textů, přinesou rekvizity, scénku zrežírují a vystoupí před publikem.

Videoreportáže z akcí germanistů najdete zde a zde.


2018 03 germanistika 3Následující den 8. února 2018 se uskutečnila další soutěž, tentokrát ve čtení německého textu taktéž pro žáky základních škol, gymnázií a středních odborných škol Lesewettbewerb, která má již čtyřletou tradici. Soutěžící si s učiteli připraví čtení německého textu, který pak přednesou před publikem a porotou. Ta sestává z rodilých mluvčích, hostů a akademických pracovníků. Hodnotí se výslovnost, přednes a celkový dojem.

 „Školy se na soutěže ptají, chtějí je. Také letos jsme je pořádali společně s obecně prospěšnou společností Bohemia  Troppau, jejímž předsedou je Richard Neugebauer, dalšími partnery byl Goethe-Institut,  DAAD – německá akademická výměnná služba a Ministerstvo vnitra Spolkové republiky Německo. To jsou naši finanční partneři, díky nimž můžeme takové akce pořádat,“ uvedla vedoucí oddělení germanistiky Doc. PhDr. Gabriela Rykalová, Ph.D.

Zájem překvapivý, cíl jasný
Podle slov docentky Rykalové se organizátoři obou akcí orientují na žáky základních škol, studenty středních odborných škol a gymnázií, jejichž zájem je mile překvapil. Přivítali zástupce škol z Opavy, Krnova, Hlučína, Ostravy, Frýdku-Místku, Klimkovic, Oder, Města Albrechtic, Hlučína a Holčovic.
 
„Naším cílem je ještě intenzivnější spolupráce se školami v regionu, snaha nabídnout jim zajímavé soutěže, příležitost pozvat je do pěkného prostředí Slezské univerzity a motivovat mladé lidi ke studiu němčiny. Doufáme, že díky těmto soutěžím se ještě více zvýší zájem o studium tohoto cizího jazyka na Slezské univerzitě,“ pokračovala Gabriela Rykalová.

Zpětná vazba a odměna
2018 03 germanistika 4Ona a její tým nemají o zpětnou vazbu na své snažení nouzi. Přicházejí ohlasy, že akce byly poučné, že se studentům líbily a bavily je. Oceňují také příjemnou atmosféru a profesionalitu organizátorů.

„Naší největší odměnou je však fakt, že se účastníci naučí prezentovat sami sebe, vyzkouší si vystupovat v cizím jazyce, naučí se odbourávat trému, zažijí pocit úspěchu, radost z učení a ovládání německého jazyka,“ zdůraznila docentka Rykalová s tím, že vítězové byli odměněni návštěvou Goethe-Institutu v Praze, poukázkami na nákup knih, slavnostním dortem a dalšími drobnými cenami.

Jaké akce se chystají
Deutsch ist Super! To je název jedné z nejbližších akcí, které nyní oddělení germanistiky připravuje. Jde o výjezdy na základní školy, kde pro žáky 6. tříd pořádají naučná dopoledne s cílem zaujmout je  němčinou natolik, že si ji třeba vyberou jako druhý cizí jazyk. Deutsch ist Super! se bude konat průběžně v březnu a dubnu v jedenácti základních školách v našem regionu, bonusem navíc je Olomouc.

Další akcí je 11. dubna 2018 známá Dlouhá noc krátkých textů (Lange Nacht der kurzen Texte) a jednou za měsíc také promítání německých filmů na Slezské univerzitě.

„Vše, co pro větší zájem o studium němčiny děláme, má smysl. Proto nám to dělá radost,“ dodala vedoucí oddělení germanistiky.