2018 03 Premira Grygar 7

Foto: Ondřej Durczak a Martin Kůs

OPAVA - Celovečerní biografický film natočený na Slezské univerzitě v Opavě odvysílá televize v hlavním čase. Vysílat se bude v neděli 18. března od 20 hodin a repríza je na programu 21. března v 13:50 hodin. Jedná se o dokumentární film o fenoménu české popularizace vědy, astronomovi Jiřím Grygarovi.

Dokument, který můžeme označit i za životopisný, měl premiéru v Opavě na půdě Slezské univerzity v Opavě v úterý 13. března za osobní přítomnosti hlavního protagonisty a jeho tvůrců.

Fotoreportáž z premiéry na facebooku Slezské univerzity v Opavě
K tomuto městu Jiřího Grygara váže hned několik pout. Narodil se v rodině českých Slezanů (ale na německé straně hranic), která se v předvečer druhé světové války přestěhovala právě do Opavy. Po nacistické okupaci Československa musela ještě dál – nejprve do Ostravy a poté až do Brna. Po válce se do tehdejší slezské metropole zase vrátila. Jiří zde vychodil školu a “objevil“ krásy vesmíru, které se mu pak staly osudem. Milou připomínkou toho se na premiéře stalo předání knihy o vesmíru a jeho tajemstvích, stejné, jako kterou Jiří Grygar dostal na Vánoce v roce 1944 a jejíž závěrečná výzva, aby se také pokusil tato tajemství objevovat a odhalovat, byla jeho motivací k celoživotní profesi.

2018 03 Premira Grygar 1I když dnes Jiří Grygar v Opavě nežije, do města rád jezdí. Ať už je to v rámci své spolupráce s Ústavem fyziky zdejší Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě či soukromě. Ostatně jednu cyklistickou expedici vedoucí do slezské metropole v dokumentu také zažijeme.

Jméno astronoma Jiřího Grygara je známé především z osmdesátých a devadesátých let minulého století, kdy společně s Vladimírem Železným přinesl nejprve na stránky časopisu a později také na obrazovky Československé televize populárně-naučný, z dnešního pohledu legendární, pořad Okna vesmíru dokořán. Významná je však i jeho vědecká aktivita v oblasti astronomie a letitá práce na hvězdárnách doma i v zahraničí. To jsou však jen dvě části života Jiřího Grygara, na které se film zaměřil. Těmi dalšími jsou třeba činnost Českého klubu skeptiků Sisyfos, který založil či jeho již zmiňovaná sportovní láska – cyklistika. Film nás tak zavede nejen do Opavy a jejího okolí, ale třeba také na místa Grygarova profesního působení, tedy do Brna, Bratislavy nebo Prahy. Vydáme se také na cestu do Argentiny, na observatoř Pierra Augera, kde se v rámci mezinárodního týmu Jiří Grygar věnuje výzkumu kosmického záření.

2018 03 Premira Grygar 5„Natáčení s Jiřím Grygarem bylo vlastně neskutečně jednoduché. Vycházel nám ve všem vstříc, nebál se odpovídat na každou otázku a vždy se snažil pro studenty najít prostor ve svém nabitém programu. Pro studenty, jako důležité spolutvůrce dokumentu, byla nakonec nejzajímavější dvě témata – jeho schopnost jednoduše vysvětlovat složité otázky vědy a pak jeho vztah ke Slezsku a Opavě, ke kterým jeho rodina od nepaměti patřila,“ říká vedoucí oboru Multimediální techniky na Slezské univerzitě v Opavě Martin Petrásek, který měl na starost režii snímku. Autorem scénáře je pak novinář Leoš Kyša, jenž s oddělením Multimediální techniky velmi úzce dlouhodobě spolupracuje.

Svoji profesionalitu propagátora vědy a dar vysvětlit složité vědecké pohledy na věc úplně jednoduše prokázal Jiří Grygar i v opavském univerzitním kinosále. To, když odpovídal na otázky diváků, mezi nimiž nechyběly právě dotazy na vesmír. Odpovídal dospělým, bravurně (a pochopitelně) odpověděl i odhadem desetiletému budoucímu kosmonautovi na jeho dotaz týkající se jmen hvězd…  

2018 03 Premira Grygar 6Podle ohlasů bezprostředně po promítání se dokument Grygar povedl na jedničku. Ukazuje Jiřího Grygara nejen jako špičkového astronoma, vědce a propagátora vědy, ale i jako obyčejného člověka, ochotného “prohodit“ slovo s každým, kdo o to stojí. V samém závěru pak odpovídá na otázku, na kterou se snad ani odpovědět nedá - jak může vědec jako on věřit v Boha? A opět to zvládl tak, že se nezpronevěřil ani vědě, ani víře.

Podle informací distributora film ještě čeká speciální premiéra v Praze, a to v sobotu 17. března od 20 hodin v kině Atlas. Po premiéře na televizní obrazovce poputuje do vybraného okruhu kin, klubů a dalších institucí v České a Slovenské republice, kde bude promítán v běžném programu.