2018 03 UF astro olympiada 1 
Momentka z opavské soutěže. Foto: Vendula Doubravská

Převzato z webu České astronomické společnosti

OPAVA - Ve dnech 21. až 23. března 2018 se konalo na Filozoficko-přírodovědecké fakultě Slezské univerzity v Opavě první ze čtyř ústředních kol 14. ročníku Astronomické olympiády. Dvě desítky soutěžících se kvalifikovaly z více než čtyř set řešitelů z celé České republiky. Ve finále zvítězil Martin Orság z Gymnázia a Střední odborné školy zdravotnické a ekonomické ve Vyškově. Osm nejlepších účastníků se v červenci utká o pět míst v reprezentaci na Mezinárodní olympiádě v astronomii a astrofyzice.

Studenti řešili astronomické úlohy ve čtyřech blocích. Pozorování proběhlo již ve středu večer na odlehlém stanovišti jižně od Opavy. Teoretická část ve čtvrtek dopoledne prověřila široký záběr znalostí soutěžících od uplatnění zákonů nebeské mechaniky na Roadster in Space, přes použití viriálové věty ve fyzice hvězd až po kosmologii. Odpoledne následoval test ze znalostí oblohy a objektů. Páteční dopoledne bylo věnováno zpracování detekce neutrin a O-C diagramům.

V rámci doprovodného programu čekala studenty návštěva hvězdárny Ústavu fyziky (WHOO! – White Hole Observatory Opava http://whoo.slu.cz), projekce filmu o dr. Jiřím Grygarovi, večeře v univerzitním Gastrocentru v areálu na Hradecké ulici a v pátek odpoledne atraktivní exkurze do centra města spojená s prohlídkou unikátního městského modelu Sluneční soustavy.

Vítězové finále
2018 03 UF astro olympiada 2V pátek odpoledne proběhlo za přítomnosti děkana Prof. RNDr. Zdeňka Stuchlíka, CSc. a garanta Astronomické olympiády, RNDr. Miroslava Randy, Ph.D. slavnostní vyhlášení výsledků. Všichni finalisté obdrželi diplomy a tašky s drobnými dárky. Nejúspěšnější pak také věcné ceny. Na prvních třech příčkách se umístili:

1.Martin Orság, Gymnázium a Střední odborná škola zdravotnická a ekonomická Vyškov
2.Jindřich Jelínek, Gymnázium Olomouc-Hejčín
3.Radka Křížová, Gymnázium J. Heyrovského, Praha

Z kategorie AB se vybírají členové reprezentace České republiky na Mezinárodní olympiádu v astronomii a astrofyzice (IOAA). Osm nejlepších finalistů poměří své síly na červnovém soustředění v Estonsku. Tehdy se rozhodne o pěti členech českého týmu, který se letos v listopadu vypraví do čínského Pekingu. Český tým se účastní pravidelně od roku 2010 a dosud přivezl 17 medailí, z toho 5 zlatých.

Hlavním partnerem finále je Filozoficko-přírodovědecká fakulta Slezské univerzity v Opavě. Záštitu nad finále převzal děkan Prof. RNDr. Zdeněk Stuchlík, CSc. Účastníci finále a vítězové obdrželi ceny od Hvězdárny a planetária Hradec Králové, Hvězdárny a planetária Brno, Slezské univerzity, Slezského zemského muzea a magistrátu města Opavy.

O Astronomické olympiádě
Astronomickou olympiádu vyhlašuje Česká astronomická společnost a Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Ve školním roce 2017/18 probíhá její 15. ročník. V květnu budou následovat ústřední kola zbývajících tří kategorií - CD, EF a GH. Kategorie CD bude mít své ústřední kolo opět na Slezské univerzitě v Opavě. Soutěž je zařazena do Věstníku Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy v kategorii A.

Více informací o Astronomické olympiádě a její historii, výsledkovou listinu, zadání a vzorová řešení úloh finále naleznete na olympiada.astro.cz.

Poděkování
Ústřední kolo kategorie AB by se neobešlo bez pečlivého organizačního zajištění týmem Filosoficko-přírodovědecké fakulty Slezské Univerzity v Opavě pod vedením Dr. Tomáše Gráfa.
Přípravu a v průběh finále organizačně zabezpečili Mgr. Ing. Svoboda, Bc. Čápová, paní Polášková, Dr. Hladík, Mgr. Petrásek a studentky/studenti Vendula Doubravská, Simona Beerová a Martin Fúzik.
Úlohy finále připravili Dr. Tomáš Gráf, Jakub Vošmera, M.Math., Martin Raszyk, Mgr. Martin Blaschke a Stanislav Fořt.
Zadání recenzovali Dr. Miroslav Randa a doc. Michal Švanda.
Porotci finále byli Mgr. Lenka Soumarová, Dr. Tomáš Gráf, Dr. Miroslav Randa, Mgr. Martin Blaschke a Jakub Vošmera M.Math.