Newsletter 2

OPAVA - Nemusíš mít modrou krev, abys ji daroval! To je motto akce, kterou připravuje Slezská univerzita v Opavě s výzvou ke studentům a zaměstnancům univerzity. Jedná se o dobrovolnické darování krve na Hematologicko-transfúzním oddělení Slezské nemocnice v Opavě (ul. Olomoucká, pavilon C). Termín odběru se Slezskou univerzitou je stanoven na 25. dubna v čase od 6:30 do 9:00 hodin.

„Slezská univerzita v Opavě se rozhodla připojit k dobré věci a vyzvat studenty, pedagogy i všechny ostatní zaměstnance, ale také bývalé absolventy, aby překonali svůj ostych a přišli darovat krev. Přes veškeré pokroky moderní medicíny je lidská krev stále nenahraditelná a počet dobrovolných dárců krve rok od roku ubývá. Proto přicházíme s touto iniciativou a věříme, že naše výzva bude vyslyšena,“ uvádí k akci tiskový mluvčí Slezské univerzity v Opavě Daniel Martínek. Výzvu podpořila i tvář univerzity, která se v grafikách kampaně, dle sloganu akce, přímo v prostorech odběrního sálu stylizovala do role dámy z vyšší společnosti 20. let minulého století. „Záměrem bylo vytvořit zajímavou grafiku, která si pohrává s nadsázkou, u které by se lidé pozastavili, zapřemýšleli a třeba se i pousmáli. Samozřejmě každý člověk má krev červenou a přesně tuhle v opavské nemocnici v jarním období a před létem naléhavě potřebují,“ vysvětluje záměr kampaně Daniel Martínek

Daruj krev SU A3 final printOdběry se uskuteční ve středu 25. dubna, kdy čas pro příjem dárců na transfúzním oddělení opavské nemocnice je stanoven od 6:30 do 9 hodin. Není nutné se registrovat dopředu. Dárce se může rozhodnout i den předem a v uvedené době přijít. Měl by ale dodržet pár pravidel (např. 24 hodin před odběrem omezit alkohol, tučná jídla a zvýšenou fyzickou námahu). Odběry se uskuteční podle standardních lékařských podmínek pro darování krve. V první fázi se jedná o dílčí odběr krve, kterým se ověří dobrý zdravotní stav a způsobilost k darování krve. Poté se uskuteční vlastní odběr. Ten trvá zhruba 5-7 minut a dárci se odebere do speciálního vaku necelý půllitr krve. Nikdo tak nemusí mít obavy, že ztratí celý den. Veškeré kompletní informace pro dárce krve v podobě informačního letáku uvádíme ZDE.

„Termínově jsme se s výzvou darování krve připojili k Týdnu dobré vůle, pořádaný Asociací studentů a přátel Slezské univerzity v Opavě, který zahrnuje také potravinovou sbírku, organizovanou společně s Charitou Opava,“ pokračuje Daniel Martínek.

Současně připomíná, že Slezská univerzita v Opavě podporuje různé formy dobrovolných a dobrovolnických aktivit svých studentů: „Podle rozhodnutí rektora č. 22/2017 může student univerzity získat v akademickém roce 2017/2018 mimořádné stipendium za bezplatné dárcovství plazmy nebo krve, a to až do výše 10 000 Kč. Všechny potřebné informace najdou zájemci na webu Slezské univerzity v Opavě.“

O možnost darovat krev nepřijdou ani studenti a akademici působící na Obchodně podnikatelské fakultě v Karviné. Pravidelně zde v podzimních měsících vyhlašují akci Daruj krev s OPéeFkou.