Festival Opavský páv slaví malé půlkulaté výročí a oslaví ho rekordem

úterý 17. dubna 2018 7:55 Autor: Administrator

2018 05 Opavsky pav promo

OPAVA - Už ani ne za měsíc, 8. května, začne 5. ročník mezinárodního festivalu studentského filmu Opavský páv. Datum zahajovacího večera není náhodné, ve stejný den na jihu Francie začne o mnoho slavnější Filmový festival v Cannes. „Ani v Opavě nebude chybět červený koberec a samozřejmě ani zajímavá filmová premiéra. Těšit se můžete na film Když přijde Kryštof. Jde o hraný film studentů Audiovizuální tvorby v žánru grotesky a věřím, že všechny nejen pobaví, ale na celý festival i skvěle naladí,“ konstatuje vedoucí oddělení Audiovizuální tvorby, které je pořadatelem festivalu, Monika Horsáková.

“Půlkulatý“ páv ale bude i rekordním. Do soutěže festivalu se letos přihlásilo 205 snímků. „Opět jde o filmová díla z celého světa, ze všech kontinentů – tedy kromě Antarktidy. Své filmy poslali tvůrci z Tchaj-wanu, Ruska, Virginie, Kanady, Izraele, Íránu, Japonska, Thajska, Kalifornie, Francie, Belgie, Rakouska, Německa, Velké Británie či Brazílie. Tradičně nechybí zastoupení filmařů ze zemí Visegrádské čtyřky,“ dodává Monika Horsáková, která zdůrazňuje i to, že filmy bude posuzovat odborná porota složená z filmařsky známých jmen. O vítězích jednotlivých kategorií budou rozhodovat socioložka a děkanka Fakulty masmédií Paneurópskej vysokej školy v Bratislavě Iveta Radičová, režisér, scenárista a dramaturg Jan Gogola ml., kreativní producentka ČT Kateřina Ondřejková, dramaturg Martin Novosad, filmový historik a kritik Maciej Gil či kameramanka Daša Krňanová. Všichni přislíbili účast i na závěrečném galavečeru, který proběhne 10. května v 19.30 hodin.

Kromě projekcí nominovaných soutěžních filmů festival tradičně nabídne doprovodný program. Ten zahrnuje speciální projekce s besedami s tvůrci, přednášky, workshopy či koncerty. „Diváci se mohou těšit například na tvůrce a projekci dokumentu Bufo Alvarius: The Underground Secret, přednášku Olgy Walló či koncert DJ Dr. Zeppelina. Nabídneme i zážitkovou cestu do hlubin filmu, v rámci které si budou návštěvníci moci na vlastní kůži vyzkoušet leccos z filmové tvorby,“ upřesňuje Monika Horsáková.

Opavský páv letos proběhne v nově zrekonstruované budově Slezské univerzity na Hauerově ulici č. 4. Festival je tradičně otevřený veřejnosti a vstup je zdarma.

S využitím tiskové zprávy festivalu připravil Martin Kůs

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015