Studenti Slezské univerzity v Opavě zamířili na zámek Litomyšl nejen za klavírem Bedřicha Smetany

čtvrtek 19. dubna 2018 8:41 Autor: Administrator

Zamek Litomysl foto Marian Hochel 13

Tex a foto: PhDr. Marian Hochel, Ph.D.

LITOMYŠL, OPAVA - Ve čtvrtek 12. dubna 2018 navštívili vybraní studenti oborů ochrana kulturního dědictví a kulturní dědictví v regionální praxi Slezské univerzity v Opavě státní zámek Litomyšl, který v letošním roce slaví své pomyslné 450. narozeniny.

Tato východočeská národní kulturní památka ve správě Národního památkového ústavu je od roku 1999 zapsána na Seznam světového dědictví UNESCO. Kromě toho, že je výjimečným dokladem dochované zaalpské renesanční architektury inspirované italskými palácovými vzory, je i pozoruhodnou ukázkou instalovaného památkového objektu s různými druhy interiérových instalací a expozic.

Zamek Litomysl foto Marian Hochel 17Studenti pod vedením PhDr. Mariana Hochela, Ph.D., z Ústavu historických věd se tak měli možnost přímo v terénu obeznámit s instalovanými zámeckými interiéry, jejich specifiky a instalačními postupy. Litomyšlskými zámeckými interiéry, dokládajícími vývoj bytové kultury na šlechtickém sídle zejména v 18. a 19. století, je podrobně provedla kastelánka zámku Mgr. Zdeňka Kalová, DiS. Několikahodinová odborná prohlídka byla zaměřena na historické reálie místa, specifika tohoto památkového objektu a odpovídající instalační náplň zámeckých prohlídkových tras a expozic. Při prohlídce studenti zhlédli i autentické klavírní křídlo, na kterém hrával hraběnce Valdštejnové a jejím hostům malý Bedřich Smetana, později věhlasný hudební skladatel. Ten se narodil do rodiny zdejšího sládka v někdejším zámeckém pivovaru, situovaném hned vedle zámku na zámeckém návrší. Smetanův rodný byt, zpřístupněný Regionálním muzeem v Litomyšli jako instalovaný interiér s vystavenou částí skladatelovy pozůstalosti, si opavští studenti mohli podrobně prohlédnout rovněž s odborným výkladem a interakcí.

Zamek Litomysl foto Marian Hochel 02

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015