2018 05 majales divadelni den

OPAVA – Letošní zahájení Opavského majálesu, již tradičně připravovaného Asociací studentů a přátel Slezské univerzity v Opavě, bude patřit Divadelnímu dnu. Stane se tak 7. května v Loutkovém divadle SVČ Opava.

„V rámci majálesového Divadelního dne nejprve pozve studenty, ale i všechny ostatní, studentský divadelní soubor DRAMKROU na dvě zbrusu nové premiéry – inscenaci „Hele, Andreji„ a „Dnes vaří František„. Začínáme v 17 hodin, ale prosím diváky, aby přišli do sálu alespoň o deset minut dříve, protože k první hře jim chceme předem něco málo sdělit, vlastě mohu říci, že je chceme zavést do děje, aby si poté inscenaci mohli plně vychutnat,“ uvádí k divadelnímu dni student navazujícího magisterského studia oboru Audiovizuální tvorba Jakub Plaskura, zakladatel DRAMKROU a autor jedné z uváděných her.

Oba divadelní kusy budou stát za to, zejména pro ty, kteří se rádi pobaví a zasmějí při inteligentní parodii. Sám název první z nich Hele, Andreji napovídá, že je sondou do zákulisí naší nejvyšší politické špičky.

„Hru napsal Adam Poštolka, který se nechal inspirovat nedávno zveřejněnými odposlechy premiéra a jeho největšího politického kritika. Alespoň tak pány Babiše a Kalouska vnímáme na veřejnosti. Jenže oni jsou také docela normálními lidmi, kteří mimo oficiální mikrofony odsouvají korektní slovník stranou a mluví jinak, řekněme přirozeněji. Nechceme však útočit na jednotlivce ani stranit jednomu či druhému spektru, chceme poukázat a zasáhnou celou politickou reprezentaci a její kulturu, proto jsme to hodili na tyto dva kohouty na jednom smetišti,“ avizuje inscenaci Jakub Plaskura s tím, že autor hry má o politice velký přehled a hra tak určitě bude nejen zajímavá a zábavná, ale také poučná.

2018 05 majales hovoryInscenace Dnes vaří František je také parodií, ale tentokrát televizní, přesněji řečeno, zamíří na pořad Prostřeno. Nebudeme si nic nalhávat, pořad má hodně odpůrců, ale ještě více příznivců. Navíc nedávný vstup známého youtubera a internetového baviče Kazmy, který Prostřeno využil pro svoji show, k pořadu přitáhl další. Zkrátka na každého nějak Prostřeno působí, někdo ho miluje, jiný ho má za komedii, další jej nesnáší...

„Náš záměr je ukázat natáčení Prostřeno z pohledu jeho zákulisí. Páteční večer, kdy vaří poslední člen. My jsme nasadili, řekněme, určité charakteristické postavy, takové karikatury skutečných soutěžících, kteří se v pořadu objevují. Každý je z jiného prostředí a má svůj svérázný přístup ke hře. A celé jsme to zasadili do fiktivního Moravskoslezského klání,“ láká na druhou hru Jakub Plaskura, který je také jejím autorem.

Jak si možná vzpomínáte z jeho předchozích her, o absurdity a sondy do často směšných lidských charakterů nebude ani tentokrát nouze. I vážné téma se dá popsat hravě a zvesela, a to Jakub umí. Schází tak jen jediné – 7. května vyrazit do opavského „loutkáče„.
Tím ale Divadelní den Opavského majálesu 2018 neskončí. Po divadle dostanou diváci čas na přesun do Klubu Art opavského Obecního domu, kam je Jakub Plaskura pozve na „mimořádné vydání„ svého talk show Hovory s…

„Mimořádné budou v tom, že tentokrát vyzpovídám tři hosty, operní pěvkyni Terezu Kaveckou, známou i z pódia Slezského divadla, kapitána SFC Opava a momentálně nejlepšího střelce týmu Nemanju Kuzmanoviće a studenta Slezské univerzity, reprezentanta ČR v šermu Roberta Zwingera. Jsem rád, že vedle zajímavých a relativně již známých hostů mohu opět představit neméně zajímavého studenta, který šíří dobré jména Slezské univerzity v Opavě i na sportovním poli,“ svěřuje se průvodce pořadu.

Jakub Plaskura věří, že majálesový Divadelní den přiláká do hledišť početnější publikum, než bývá zvykem. Ostatně, kdy jindy by měli studenti vyrazit za zábavou, než v době majálesu a navíc, když je pro ně všechno zdarma. Ano, divadelní den je, stejně jako všechny akce v rámci Opavského majálesu, zdarma.