Finalisté kategorie CD Astronomické olympiády se sešli v Opavě

úterý 15. května 2018 8:03 Autor: Administrator

2018 05 UF astroolymp 3

Autor: Jam Kožuško/Česká astronomická společnost
Foto: Simona Beerová a Vendula Doubravská

OPAVA - Jak by vypadala obloha ze dna oceánu? Nejen na tuto záludnou otázku hledaly odpověď dvě desítky finalistů kategorie CD Astronomické olympiády od 9. do 11. května 2018 na Filozoficko-přírodovědecké fakultě Slezské univerzity v Opavě. Ve finále zvítězila studentka Natálie Maleňáková ze Slovanského gymnázia v Olomouci, která si hravě poradila i s určováním zeměpisné šířky pomocí spektrometru.

2018 05 UF astroolymp 2Soutěžní klání začalo ve čtvrtek dopoledne teoretickou částí. Jaká by byla jasnost Alcora s Mizarem, pokud bychom je nedokázali rozlišit jako vícenásobnou soustavu? Jak rychle obíhá Slunce okolo společného těžiště soustavy Slunce – Jupiter? Po obědě přišly na řadu praktické znalosti oblohy, objektů i astronomických přístrojů. Počasí tentokrát nepřálo ani jeden den, takže večerní pozorovací část byla zrušena. V pátek dopoledne zpracovávali finalisté data z pozorování exoplanety a planetky.

V rámci doprovodného programu čekala studenty projekce filmu o Jiřím Grygarovi, večeře v univerzitním Gastrocentru na Hradecké ulici. Páteční poledne s prohlídkou městského modelu Sluneční soustavy a objektu Hauerova.

Vítězové finále
V pátek odpoledne proběhlo za přítomnosti děkana FPF SU v Opavě, prof. RNDr. Zdeňka Stuchlíka, CSc. slavnostní vyhlášení výsledků. Všichni finalisté obdrželi diplomy a tašky s drobnými dárky. Nejúspěšnější pak také věcné ceny. Na prvních třech příčkách se umístili:

1. Natálie Maleňáková, Slovanské gymnázium Olomouc
2. Marco Souza de Joode, Gymnázium nad Štolou, Praha 7
3. Martin Schmied, Gymnázium Jihlava

15. ročník vyvrcholí v Hradci Králové
Pět desítek nejlepších řešitelů ze základních škol a víceletých gymnázií se sjede ve čtvrtek 17. a v pátek 18. května 2018 do Hradce Králové. Finalisté kategorie GH budou soutěžit na hvězdárně a v planetáriu, finalisté GH na přírodovědecké fakultě Univerzity Hradec Králové a v planetáriu. V rámci doprovodného programu navštíví letos finalisté Archeopark Všestary.

2018 05 UF astroolymp 1O Astronomické olympiádě
Astronomickou olympiádu vyhlašuje Česká astronomická společnost a Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Ve školním roce 2017/18 probíhá její 15. ročník. Soutěž je zařazena do Věstníku Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy v kategorii A.

Více informací o Astronomické olympiádě a její historii, výsledkovou listinu, zadání a vzorová řešení úloh finále naleznete na olympiada.astro.cz.

Poděkování
Hlavním partnerem finále je Filozoficko-přírodovědecká fakulta Slezské univerzity v Opavě. Záštitu nad finále převzal děkan FPF SU, prof. RNDr. Zdeněk Stuchlík, CSc. Účastníci finále a vítězové obdrželi ceny od Hvězdárny a planetária Hradec Králové, Hvězdárny a planetária Brno, Slezské univerzity, magistrátu města Opavy a firmy Model. Ústřední kolo kategorie CD by se neobešlo bez pečlivého organizačního zajištění týmem Filosoficko-přírodovědecké fakulty Slezské Univerzity v Opavě. Úlohy finále připravili Jakub Vošmera, Pavel Kůs, Martin Raszyk, Stanislav Fořt, Jan Kožuško, Ondřej Theiner a Tomáš Gráf. Zadání recenzovali Miroslav Randa a Michal Švanda. Porotci finále byli Miroslav Randa, Jan Kožuško, Martin Blaschke, Tomáš Gráf, Jakub Vošmera a Pavel Kůs.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015