Slezska univerzita 24

OPAVA, OSTRAVICE – Slezská univerzita v Opavě se stala pro letošní jaro hostitelkou výjezdního zasedání Konference rektorů Slezských univerzit (Konferencja Rektorów Uniwersytetów Śląskich, KRUŚ). To se uskuteční ve dnech 18. – 19. května 2018 a zástupci vysokých škol z obou stran hranic se sejdou v Beltine forest hotelu v Ostravici.

Hlavním tématem setkání představitelů sdružených vysokých škol bude tzv. třetí role univerzit. Úvod do diskuze přednese rektor pořadatelské školy, doc. Ing. Pavel Tuleja, Ph.D.
Jen pro informaci – třetí roli univerzit se dá rozumět jako účast školy na veřejném životě v regionu, kde působí. Může se jednat o vzdělávání, tedy hlavní úkoly každé školy, ale i další škála možností, jak obohacovat život obyvatel či přispívat k ekonomickému, kulturnímu nebo třeba sportovnímu rozvoji v daném regionu. Oblastí je samozřejmě daleko více.

beltine logoV dalším průběhu zasedání se program rozdělí do dvou samostatných jednacích celků – v jednom budou samostatně řešit záležitosti členové KRUŚ, který se zaměří na projekt kongresu českých studií v roce 2019. V tomto bodu jako host vystoupí prof. PhDr. Jan Rychlík, DrSc., z Univerzity Karlovy. Dále přijmou stanovisko k semináři MCSŚ "Archivy vysokých škol – srovnávací perspektiva“. Naopak souběžné jednání poradního výboru KRUŚ se bude odvíjet podle programu, který předem sestaví jeho předseda.
Sobotní program má pak především řešit práci a další činnost organizace, kdy zazní referáty a zprávy o práci jednotlivých složek KRUŚ. Prostor však bude vyhrazen také projektu k 100. výročí oživení polské a české státnosti.
V neformální části setkání čeká na účastníky např. slavnostní večeře či ochutnávka piv z místního pivovaru.

Co je Konference rektorů Slezských univerzit
Konference rektorů Slezských univerzit byla založena z iniciativy Slezské univerzity v Opavě v roce 2003. Jedná se o volné zájmové sdružené šesti vysokých škol z oblasti historického Slezska: Slezské univerzity v Opavě, Vratislavské univerzity (Uniwersytet Wrocławski), Ekonomické univerzity v Katovicích (Uniwersytet Ekonomiczny), Opolské univerzity (Uniwersytet Opolski), Slezské univerzity v Katovicích (Uniwersytet Śląski w Katowicach) a Ostravské univerzity. KRUŚ je především platformou pro spolupráci mezi jmenovanými vysokými školami, vedle studijních záležitostí se jedná např. o rozvoj terciálního školství a jeho působení v regionech, kde jednotlivé školy působí. Sám pak navrhuje řešení a možnosti ohledně problematiky vysokého školství v České republice a v Polsku, vyjadřuje se k oficiálním výrokům příslušných ministerstev obou států.

Předsedou KRUŚ byl v roce 2014 zvolen rektor Vratislavské univerzity prof. dr hab. Marek Bojarski, současně byl bývalý rektor Slezské univerzity v Opavě prof. Rudolf Žáček, který KRUŚ vedl od roku 2008, jmenován čestným předsedou KRUŚ.