OPAVA – Jedním ze symbolů, který je typický pro naši zemi, je dobré pivo. Po celou dobu od vzniku samostatného Československa v roce 1918 provází pivní mok a s ním spojená kultura jak nás, kteří zde žijeme, tak hosty přijíždějící ze zahraničí. Dávno se už nejedná pouze o klasickou “Plzeň“, ale dobré jméno tradici dnes dělají i desítky malých a menších pivovarů rozesetých po městech a obcích, včetně těch na Opavsku. Také to je jedna z myšlenek akce, prvního ročníku Opavské dvanáctky.

2018 06 08 pivni dvanactka web 2„V letošním roce slavíme výročí 100 let od založení Československa a po celou tuto dobu hrálo pivo významnou roli národního nápoje, kdy se u něj scházeli přátelé a známí, spolupracovníci a spolužáci. Pivo inspirovalo malíře, jakým byl například Alfons Mucha, spisovatele, jakými byli Jaroslav Hašek, Karel Polášek, Bohumil Hrabal, bylo a je inspirací pro mnohé další umělce a neexistuje snad oblast lidského života, která by se nad půllitrem nediskutovala. Zkrátka, pivo patří k národu po celou dobu republiky,“ zdůrazňuje za pořadatele Ondřej Mazurek, posluchač Filozoficko-přírodovědecké fakulty v Opavě.  

 

Za podpory Slezské univerzity a jedenácti významných opavských podniků je připravena akce, při které chtějí pořadatelé poukázat na bohatost a rozmanitost nabídky v Opavě. Akce je určena nejen studentům, z nichž mnozí určitě rádi oslaví úspěšné zakončení studia či akademického roku, ale také široké veřejnosti, přičemž všichni se vedle nabídky kvalitního pití mohou těšit na doprovodné přednášky pedagogů Slezské univerzity, které se budou rovněž týkat piva a pivní kultury.

Účastníci svým hlasem rozhodnou, ve které z dvanácti zastávek umí nejlépe čepovat chutné pivo.

„Zařadit všechny značky na území města je nadlidský výkon, proto jsme dali přednost těm menším a regionálním, které projevily zájem spolupracovat. Vybrali jsme tak dvanáct pivních značek, které budu čepovány na jednotlivých zastávkách naší Opavské dvanáctky (dle přiložené mapky vyznačující jednotlivá gastronomická zařízení). Při své procházce městem si nejdříve zakoupí účastník malé pivo, následně si nechá potvrdit svou návštěvu do degustačního listu a na závěr sám oznámkuje jako ve škole chuť, kvalitu a servis piva v podniku,“ vysvětluje princip Opavské dvanáctky pedagog Ústavu lázeňství, gastronomie a turismu Mgr. Alexandr Burda s tím, že také sami účastníci a hosté jednotlivých podniků mají možnost získat zajímavé ceny poskytnuté zapojenými podniky – nominují se tím, že své degustační listy odevzdají pořadatelům.

Na jeho slova opět navazuje Ondřej Mazurek:

„Degustační list obsahující razítka a hodnocení minimálně šesti podniků z dvanácti soutěžících musí být v rekonstruovaném bývalém domu rybářského spolku (tzv. rybářský domeček) v areálu Slezské univerzity na Hauerové ulici do 23 hodin, kde také v závěru akce proběhne losování vítězů - odměníme dvanáct návštěvníků. Cenou pro každého z nich bude "metr malých piv" v některé ze zúčastněných restaurací. Tři nejúspěšnější podniky prvního ročníku Opavské dvanáctky pak uvedeme v médiích a vítěz obdrží putovní pohár rektora Slezské univerzity v Opavě."

My ještě dodáváme, že začátek akce je plánován na pátek 8. června 2018 od 15 hodin a začít lze na kterékoli zastávce, kde budou k dispozici i hrací degustační listy.