OPAVA – Můžeme tomu třeba říkat Setkání s fyzikou, Školička moderní fyziky nebo Fyzikální pátek. Ať tak či tak, v každém případě v pátek 22. června 2018 Ústav fyziky Slezské univerzity v Opavě opět přivítá mladé nadšence a třeba i budoucí vědce, aby pro ně realizoval přednáškové dopoledne věnované astronomii a astrofyzice.

Podle časoprostorových souřadnice se vše uskuteční v pátek 22. června od 9 do 13 hodin v prostoru učebny H3 univerzitního areálu Hradecká ulice 17 v Opavě.

Hned první přednáška bude tak trochu záhadologická – jmenuje se Existují opravdu částice? Moderní chápání největší záhady fundamentální fyziky, a přednese ji fyzik ze Slezské univerzity Filip Blaschke. Toho u řečnického pultíku vystřídá host ze zahraničí. Bude jím Arman Tursunov z Uzbekistánu, který, kromě astrofyziky osvěží v posluchačích i angličtinu příspěvkem High energy comic rays (vysoko energetické kosmické záření). Závěrečné slovo si pak vezme druhý z dvojice opavských bratří zabývajících se fyzikou Martin Blaschke a představí posluchačům Částice jako laboratoře vyšších dimenzí.

2018 06 22 UF skolicka 2018