OPAVA - Univerzitní knihovna Slezské univerzity v Opavě, zejména pak její Rakouská knihovna ve spolupráci s Rakouským kulturním fórem Praha připravila na dobu nadcházejících prázdnin další zajímavou výstavu, věnovanou představení některé z významných osobností či událostí naší historie.

2018 07 goess vystava velkaUž samotný název Franz Goëss: Praha 1968, napovídá, že tentokrát se bude jednat o fotografickou prezentaci rakouského fotoreportéra Franze Goësse, který prožil neklidné dny a měsíce roku 1968 v bývalé ČSSR a ve svých fotoreportážích zachytil od samých počátků reformní demokratické snahy v Praze až po jejich ztroskotání způsobené vstupem vojenských sil Varšavské smlouvy na území naší vlasti.

„Tato výstava je zároveň i příspěvkem k oslavám 100. výročí založení naší republiky a významných mezníkových let v historii naší nové republiky zakončených osmičkou. Tyto se výrazně zapsaly v nové republice do historie - roky 1938, 1948, 1968. Výstava je připravována také v rámci seriálu Fenomén českých knihoven v osmičkovém roce, který iniciovala Národní knihovna Praha ve spolupráci s Ministerstvem kultury,“ uvedla k opavské výstavě Zlatuše Vlhová, knihovnice a správkyně fondů Rakouské knihovny a Německé knihovny Univerzitní knihovny Slezské univerzity v Opavě.

Opava se tak stane např. po Praze, Plzni, Liberci a jiných městech dalším místem, kde dostanou obyvatelé možnost prohlédnout si naprosto ojedinělou reportáž pořízenou očima a fotoaparátem člověka, který jako cizinec zůstal nad věcí a nebyl s ní nijak ideologicky či emočně propojen. Výstava bude v Opavě instalovaná jen jeden měsíc – od 1. července do 8. srpna 2018, a poté poputuje opět na západ Čech, kde ji má zamluvenu město Plzeň.