2018 06 UF skolicka 3

OPAVA - Více než šedesát zájemců se v pátek 22. června 2018 sešlo v univerzitním kampusu v Hradecké ulici 17 v Opavě, aby se zúčastnilo akce nazvané Astrofyzikální pátek. Přednáškové dopoledne pro ně opět zorganizoval proděkan pro informace a rozvoj RNDr. Tomáš Gráf, Ph.D. spolu se svými kolegy z Ústavu fyziky (ÚF) Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě. Studentky a studenty převážně středních škol přilákaly popularizační přednášky o zajímavých a tajemných fenoménech astronomie a astrofyziky, které byly letos – jak uvedl Tomáš Gráf – zaměřeny na problematiku částicové fyziky.

Již jen samotné názvy přednášek nemohly nechat mnohé mladé nadšence v klidu. Posuďte sami: „Existují opravdu částice?“ ptal se ve své přednášce Filip Blaschke z ÚF. Jeho bratr Martin Blaschke hovořil na téma „Částice jako laboratoře vyšších dimenzí“ a Arman Tursunov z Uzbekistánu hovořil anglicky o vysoko energetickém kosmickém záření. O těchto přednáškách jsme psali zde.

Jedním z přítomných ve zcela zaplněném přízemí učebny H3 byl septimán Karel Skupník z Gymnázia Ostrava-Zábřeh, Volgogradská: „Chci sice studovat nějaký humanitně zaměřený obor, ale když dostanu příležitost obohatit si své znalosti, proč to nezkusit? Proto jsem tady a se mnou dalších osm mých spolužáků.“

2018 06 UF skolicka 1Studentka třetího ročníku Soukromé střední školy podnikatelské v Opavě Patricie Lichardová přišla proto, že se podle svých slov o fyziku a astrofyziku zajímá a jejich studium zvažuje.

O účasti nezaváhal ani student Právnické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Miroslav Němec. „Mám spoustu zájmů a vesmír a jeho tématika je jedním z nich,“ zdůvodnil svou přítomnost.
Tomáš Gráf organizuje tuto akci na naší fakultě opakovaně. Podle jeho slov zájem o ni postupně narůstá. „Z evaluací nám vyplývá, že středoškoláci by uvítali i větší počet astrofyzikálních pátků v roce, pokusíme se tedy připravit další na prosinec letošního roku. Téma je v tuto chvíli „ve vývoji“, protože sbíráme náměty i od účastníků páteční akce,“ podotkl.

Astrofyzikální pátek navštívili rovněž studenti dvou opavských gymnázií: Mendelova i Slezského, Střední průmyslové školy stavební v Opavě, Gymnázia a Střední odborné školy v Rýmařově i Středního odborného učiliště stavebního v Opavě.

FOTO: Jiří Dobrý/ Centrum multimediální tvorby