Veřejná gastronomická setkání, o něž se v prostředí opavského Gastrocentra na Hradecké ul. zasazují pracovníci Ústavu lázeňství, gastronomie a turismu Filozoficko-přírodovědecké fakulty, si získávají stále větší oblibu. Tentokrát jsou „na místo činu“ zváni milovníci španělské kuchyně. Přednáška o ní s degustací se koná 5. března v 18 hodin.

„V cyklu Svět na talíři se podíváme na Pyrenejský poloostrov,“ slibují Romana Laníková a Alexandr Burda, kteří jsou připraveni účastníkům večera demonstrovat, jak vysoce atraktivní španělská kuchyně je. „Čerstvá, barevná, kořeněná a v každém regionu trošičku jiná,“ říkají, když myslí na tapas, gazpacho, sangriu a další jídla z různých druhů masa, mořských plodů a zeleniny. A nezapomeňme na základ jejich úpravy - čerstvý olivový olej.

Španělsko bez jakékoliv nadsázky dostanete na talíři. Ale má zůstat příjemným překvapením, zda ti, kdo ho budou servírovat, nabídnou jako předkrm klasiku v podobě jamón serrano či churros, jako první chod vyhlášenou paellu nebo neméně slavnou tortillu, jako hlavní chod pstruha na mandlích či kotlety na červeném víně a jako dezert mléčnou rýži, vlašské ořechy se sladkou šlehačkou, případně „pouhý“ vanilkový pudink. O tom se už přesvědčí jen ti, kdo opravdu do Gastrocentra - po nezbytném objednání na zazitkovagastronomie@seznam.cz předem - přijdou. A že bude ochutnávku také čím zapít, není pochyb.