2013 04 otsezona plakat souborTradiční jídla našich babiček a dědečků z potravin produkovaných v regionu slezského Opavska a jídla, jejichž hlavní složkou je nejkonzumovanější potravina zdejšího kraje – brambory. To je základní nabídka zážitkových degustačních večerů, které připravuje Gastrocentrum Slezské univerzity v Opavě o víkendu 5. - 6. dubna.
Hned několikrát se tak Slezská univerzita v Opavě připojí k letošní akci Otevírání turistické sezony v Opavském Slezsku 2013 (program celé akce najdete zde), kterou pořádá Stautární město Opava s partnery.
V pátek 5. dubna od 18 hodin zve na speciality z regionu, tedy jídla připravovaná výhradně z potravin a surovin produkovaných v opavském regionu, studentka Ústavu lázeňství, gastronomie a turismu Tereza Vrbacká. S tématem tradičních regionálních jídel zazářila při praktické části své bakalářské práce natolik, že byla oslovena a požádána o uspořádání opakování v rámci otvírání turistické sezony.
„Nabídneme šestichodové menu, jídla jsou připravena podle místních receptů využívajících zdejší suroviny a vše bude doplněno moravskými víny,“ říká o akce Tereza Vrbacká a dodává, že lidé tak mohou ochutnat například šurimajzl z Opavska s pečeným bůčkem, halečky přelité šimlenou či jehněčí maso.
O den později budou v hlavní roli večera s názvem Kobzole fajně zrychtovane samozřejmě brambory. „Při studiu starých receptů jsem zjistila, že brambory jsou nejčastější surovinou používanou v kuchyních na Opavsku. Vybrala jsem proto šest zajímavých lidových jídel s bramborami, které v rámci večera nabídneme,“ říká organizátorka sobotního zážitkového gastrovečera Pavla Mrhálková a dodává: „Tentokrát bude menu doprovázet piva z regionálních pivovarů“. Podávat se tak bude například slezské nebe či bramborové řezy připravené podle receptu tradovaného v opavském minoritském klášteře.
Oba večery se uskuteční od 18 hodin v Gastrocentru Slezské univerzity v areálu na Hradecké ulici. Vzhledem k omezenému počtu míst je však třeba zajistit si rezervaci předem, a to na e-mailu zazitkovagastronomie@seznam.cz, na páteční akci v předmětu vepsat heslo PÁTEK, na sobotní pak SOBOTA. Jídla, která sice vycházejí z tradičních receptů, ale budou připravena a servírována v souladu s moderními trendy gastronomie, třeba foodstylingu, připraví vedoucí šéfkuchař gastrocentra Jan Pařízek a studenti Slezské univerzity. Studenti v roli číšníků se také budou starat o příjemný průběh obou večerů, které opět budou provázeny přednáškami o tom, co návštěvníci zrovna jí a pijí.

P.S. Pro ty, kdo by si nebyl jistý: halečky jsou slezské, nebo také černé knedlíky, šimlena je švestková omáčka, šurimajzl je pak směs fazolí a krup se škvarkami a zelím.