Mgr. Alexandr Burda, zástupce vedoucí Ústavu lázeňství, gastronomie a turismu Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě, sestavil degustační menu pro velký večer věnovaný českému režisérovi Jiřímu Menzelovi.
VELKÉ KARLOVICE - Spa hotel Lanterna ve Velkých Karlovicích v minulosti přivítal řadu významných hostů. Během 28. ledna 2017 jej v rámci tzv. Oscarového večera navštíví i Jiří Menzel se svou manželkou. Má k tomu pádný důvod. Od premiéry jeho nejslavnějšího filmu Ostře sledované vlaky, jenž si vysloužil také Oscara, uplynulo padesát. Sám Menzel navíc v únoru oslaví už devětasedmdesáté narozeniny. Velkokarlovický hotel tak oslovil uznávaného odborníka na gastronomii, etiketu a stolování Alexandra Burdu z Opavy, aby pomohl celý večer připravit. I když Menzelovy filmy dobře znal už z minulosti, řadu z nich znovu zhlédl. Díky tomu ještě lépe dokázal zvolit pokrmy vhodné pro velký večer ve valašském hotelu. „Velice zajímavé je, že Jiří Menzel žádný velký vztah k jídlu nemá, jeho filmy se přitom kolem jídla často točí. Často v souvislosti s jídlem padají také zajímavé hlášky. Památný je například výrok Milana Lasicy ze snímku Obsluhoval jsem anglického krále: V lidském těle se nachází tolik vody, že by to stačilo k uvaření deseti litrů dršťkové polévky,“ uvedl Alexandr Burda.
Více informací o akci |
TEXT: Petr Dušek/Deník