Doktorand Institutu tvůrčí fotografie Roman Vondrouš v Ostravě představí to nejlepší ze své dokumentární tvorby

pátek 5. ledna 2018 15:06 Autor: Ondřej Durczak

2018 01 Vondrous pozvanka DL

Roman Vondrouš: O dostizích, lidech a masopustech

Výstavu pořádá Národní divadlo  moravskoslezské v Ostravě a Institut tvůrčí fotografie FPF Slezské univerzity v Opavě.

Roman Vondrouš je rodák z Pardubic, absolvoval Institut tvůrčí fotografie FPF Slezské univerzity v Opavě a v současnosti je studentem doktorského programu na ITF. V roce 2013 získal  první cenu v kategorii Sport v prestižní fotografické soutěži World Press Photo a v letech 2016 a 2017 obdržel dvě druhá místa v jedné z dalších významných světových žurnalistických fotosoutěží Pictures of the Year International. V soutěži Czech Press Photo je držitelem více než dvou desítek ocenění (mj. i Grant pražského primátora k fotografování proměn hlavního města). V roce 2013 mu byla udělena Cena rektora Slezské univerzity v Opavě za mimořádné úspěchy v oblasti fotožurnalistiky.  Od roku 2005 je fotoreportérem České tiskové kanceláře, kde se každodenně věnuje agenturnímu fotozpravodajství. Fotografoval na letních i zimních olympijských hrách – 2008-Peking, 2010-Vancouver, 2014-Soči. Ve svém volném čase pracuje na vlastních projektech, kdy stěžejní část jeho tvorby zaujímají dostihy, a to jak už jejich sportovní stránka, tak především v poslední době jejich zákulisí. Pracoval však také na dalších obsáhlejších či kratších dokumentárních cyklech, např. Fragmenty metropole, Myslivecké lovy, Noční kluby, Erotické plesy, Chataři nebo Punkové hudební festivaly.

2018 01 Vondrous DostihyStěžejním a dlouhodobým cyklem, kterému se Vondrouš věnuje, se nazývá Zákulisí dostihového světa. Elegantní dámy v kloboucích, pánové v žaketech s cylindry, soustředění žokejové a život v padoku, nadšení a nervozita sázejících při sledování dostihů, módní přehlídky. To vše přináší mnohdy až absurdní výjevy, se kterými se na dostizích můžeme setkat. Soubor fotografií vznikl v průběhu roku 2017 na dostihových závodištích v Praze-Velké Chuchli, Pardubicích, Karlových Varech, Mostě a Slušovicích.

V druhém patře galerie Opera je možné zhlédnout soubor Fragmenty metropole. Pražská sídliště a periferie už nejsou jen šedí fádních a uniformních staveb, ale otevírají možnosti pro zprostředkování dialogu mezi architekturou a obyvateli. Nabízejí veřejný prostor inspirující občany k vnímání svého bezprostředního okolí utvářející jejich každodenní životy. Fotografie vznikaly v letech 2009 až 2011 a jsou součástí rozsáhlého konceptu oceněného Grantem Prahy - ročním tvůrčím stipendiem pražského primátora na mapování proměn hlavního města. Některé z nich byly součástí praktické diplomové práce na závěr magisterského studia na ITF FPF SU.

2018 01 Vondrous Fragmenty metropoleTřetím vystavovaným cyklem je Masopust. Kořeny masopustu sahají v českých zemích až do 13. století. Dnešní podobu začaly masopustní průvody získávat ale až počátkem století dvacátého. Jeden z průvodů prochází každoročně z Roztok u Prahy přes Holý vrch do Únětic. Je však jiný než klasické lidové průvody masek. Veselý až strašidelný průvod maškar s originálními, tradičními a především netradičními, až tři metry vysokými maskami, které působí až mystickým dojmem, přiláká každoročně několik stovek účastníků. (Roztoky u Prahy, 2016 a 2017).

2018 01 Vondrous Masopust

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015