Pozvánka na akci

Zuzana Urbánková a Martin Kůs

OPAVA – Sociolog a pedagog Slezské univerzity v Opavě Mgr. Jiří Siostrzonek, Ph.D., se stane průvodcem opavských diváků letošního 17. ročníku Mezinárodního
festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět.

Foto:Martin KůsOpavská projekce se uskuteční už pošesté za sebou 23. až 27. března v Klubu Art opavského Obecního domu pod názvem “Praskněte své bubliny!“ a jeho pořadatelem je Opavská kulturní organizace OKO. Promítnuto bude 15 snímků, které ze čtyřiceti možných do Opavy pořadatelé vybrali.

Podobně jako v minulosti některé filmy uvede právě Jiří Siostrzonek. Ten se stane promotérem festivalu v úterý 24. března a jednotlivá témata z filmového plátna rozvine i v diskusi s přítomnými. Jím uvedeným snímkem bude např. finský film Snili jsme o životě, který je výpovědí těch, kteří se pokusili o sebevraždu, snímek Danielův svět se stále společensky tabuizovaným tématem pedofilie či nanejvýš dnes aktuální dokument Bojovnici ze severu o radikálních islamistických skupinách.

Ve čtvrtek se hlavním tahákem promítání stane film Cukr blog, který klade otázku, zda se o cukru dá přemýšlet jako o droze. Promítání uvede nutriční specialistka Zuzana Švedová a opět na promítání naváže diskuse.

Program promítání najdete zde

Vstupenku si mohou zájemci zakoupit na celý festival (180 korun), jednodenní (70 korun) nebo pouze na jednu projekci (50 korun) a to buď na místě, nebo v předprodeji v recepci Obecního domu. Další informace na www. jedensvet.cz.

V rámci festivalu Jeden svět se bude prezentovat také prof. Jindřich Štreit, pedagog Institutu tvůrčí fotografie Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě. Jeho výstava fotografií bude významnou součástí festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět Olomouc 2015. Vernisáž výstavy nesoucí název Hranice je naplánována za účasti autora v pondělí 16. března  2015 v 18.30 hodin v Uměleckém centru Univerzity Palackého, Univerzitní 3, Olomouc. Úvodní slovo pronese profesor Josef Jařab.