Foto: Lenka Kučerová/OPF KarvináKARVINÁ – Publikace, mapující 25. let ze života fakulty a zahájení nového akademického roku. To jsou dvě nejvýraznější akce, které v blízké době čekají Obchodně podnikatelskou fakultu v Karviné. Ta slaví v letošním roce dvacet pět let od svého založení.

U příležitosti oslav tohoto významného jubilea už proběhlo nebo je ještě plánováno uspořádání celé řady kulturních a společenských akcí.

25 let OPFV únoru se již například konal v Obecním domě Družba v Karviné Reprezentační ples fakulty. Plesu se zúčastnilo více než 200 hostů, pro které byl připraven bohatý program. K tanci a poslechu hrála taneční skupina Smolaři. Hosty večera byli tanečníci JUVENTUS Karviná, Pavel Roller se svou bubbleshow, Milan Tomiczek s barmanskou show a také břišní tanečnice skupiny Shaharazad. Nechybělo také půlnoční slosování o hodnotné ceny. O bohaté a velmi chutné občerstvení se postarala karvinská restaurace Beskyd. Ples společně zahájili doc. Ing. Pavel Tuleja, Ph.D. (v té době nově zvolený rektor Slezské univerzity) a prof. Ing. Daniel Stavárek, Ph.D. (nově zvolený děkan Obchodně podnikatelské fakulty). Následoval společný tanec obou protagonistů, který vykouzlil úsměvy na tvářích všech zúčastněných a odstartoval dobrou zábavu trvající do časných ranních hodin. Záměr organizátorů navázat na dřívější úspěšné plesy se podařil a již nyní se můžeme těšit na ples příští. Video z plesu je k dispozici na webu fakulty v galerii  nebo také na Facebooku OPF TV.

K dalším chystaným akcím, které nelze nezmínit patří například Slavnostní zahájení akademického roku 2015/2016, jehož termín bude 6. října 2015, pořádání odborných konferencí nebo také Setkání s absolventy fakulty, které je plánováno na 13. listopadu 2015 a bude pomyslnou tečkou těchto oslav.

Foto: Lenka Kučerová/OPF KarvináV nabídce OPF bude také sport. Běhuchtiví jsou zváni například na akce nazvanou Vyběhněte s děkanem aneb Opéefáci vás zvou proběhnout se Karvinou, která se koná ve středu 30. září 2015.

K čtvrtstoletému jubileu fakulty bude vydána odborná publikace mapující uplynulých 25. let života karvinské součásti Slezské univerzity. „Cílem autorů je zachytit prostřednictví fotografií a textů ucelenou historii fakulty. K její tvorbě budou využity dostupné archivní materiály a fotografie,“ říká k plánům Dagmar Labudková, referentka Oddělení rozvoje a vnějších vztahů OPF, s tím, že rovněž v dalším čísle fakultního časopisu Otevřeně Poutavě a neFormálně bude věnováno vzpomínkám pedagogů a také absolventů na léta strávená na půdě fakulty.

Podle podkladů OPF zpracoval Martin Kůs
Fakulta vznikla spolu s Filosofickou fakultou v Opavě na základě usnesení ze dne 17. září 1990 jako součást Masarykovy univerzity v Brně. Poslední krok ke vzniku fakulty učinila Akreditační komise MŠMT, která na svém zasedání dne 23. října 1990 potvrdila vytvoření Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné. Dle Zákona České národní rady z 9. července 1991 pak z těchto dvou fakult vznikla Slezská univerzita se sídlem v Opavě.