2014-1121 claudio

OPAVA – Italský vědec Claudio Cremaschini působí na Ústavu fyziky Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity (FPF SU) v Opavě více než rok a půl. Tento třicetiletý usměvavý Ital má nejspíš fyziku v genech, protože je ve svém oboru více než úspěšný. Jeho doktorská práce byla na italských univerzitách za rok 2013 mezi šestatřiceti Claudiovými konkurenty nejlepší. Díky tomu se jméno Slezské univerzity mezi tuzemskými i zahraničními odborníky opakovaně skloňovalo. Děkan fakulty Zdeněk Stuchlík, který mladého Itala do Opavy „přivedl“, měl tedy šťastnou ruku.

Moravskoslezky krajClaudiovi se na fakultě i v našem městě líbí, a tak zůstává. Jak dlouho? „Nevím, v tomto ohledu nemám žádné plány, v životě se zkrátka může stát cokoli,“ usmívá se. Žádná cena sice v jeho hledáčku momentálně není, s profesory z Terstu však nyní pracuje na jednom ze dvou projektů. Kromě toho také učí. Jeho nejnadanějším studentem je mladík z Uzbekistánu. „Je brilantní,“ poznamenává Claudio a objasňuje, že jeho student se do Opavy dostal díky děkanu Stuchlíkovi, který spolupráci s uzbekistánskými astrofyziky navázal. Pobyt na Slezské univerzitě mu umožnil projekt Moravskoslezského kraje, konkrétně prostředky poskytnuté v rámci dotačního programu "Podpora vědy a výzkumu v Moravskoslezském kraji 2013" projektu "Kinetický přístup k proudění tekutin", řešeného právě na univerzitním pracovišti Ústavu fyziky. Podle děkanových slov je Claudio opravdu výjimečný talent. „V předních světových časopisech bylo zveřejněno asi čtyřicet jeho prací. Našich společných prací pak bylo během jeho krátkého působení na naší fakultě publikováno již osm," doplnil.

Claudio nedá na Slezskou univerzitu dopustit a všem maturantům, které čeká rozhodnutí, kam na vysokou školu, vzkazuje: „Běžte studovat fyziku. Nebojte se jí, může být i zábavná. Navíc relativistická fyzika, které se věnujeme, se dá v Česku kromě Prahy studovat právě jen v Opavě." (red)