Foto: Martin Kůs

OPAVA – Režisér Jakub Kohák je na přednášce v učebně univerzitního areálu Hradecká! Takovou zprávu jsme dostali 9. ledna krátce po ránu. Nechceme sice nikomu dávat příčinu označit iNoviny Slezské univerzity za bulvár, ale přesto jsme s fotoaparátem vyrazili na místo. Jakub Kohák skutečně seděl mezi studenty a se zaujetím se zrovna věnoval krásám studia v Opavě. Nevíme, kolik pochytil z výkladu, ale ze směru jeho zkoumavého pohledu bylo hned jasné, že se mu v Opavě líbí. Dokonce skvěle, světově!

Foto: Martin KůsStudentem Slezské univerzity se Jakub Kohák skutečně stal. Je škoda, že jen na jediný den. „Dnes tu natáčíme propagační video pro Slezskou univerzitu a Jakub v něm hraje hlavní roli,“ vzal nám naděje na nového spolužáka Jiří Vávra, posluchač navazujícího magisterského studia oboru Audiovizuální tvorba a v tomto případě scenárista a režisér budoucího filmu, tedy několikaminutového videa a tří půlminutových podpůrných klipů.

„Odhadem tak před rokem, tehdy ještě jako studenti druhého a třetího ročníku, jsme se se svými spolužáky shodli, že univerzita nemá zajímavé propagační video. Hledali jsme nějaký námět, ale chtěli jsme, abychom vynikli mezi ostatními školami,“ vrací se Jiří Vávra k počátkům nápadu na propagační video. „Vymysleli jsme námět, jehož gró bylo založeno na známé osobnosti, v úplně původních myšlenkách herci Pavlu Liškovi. Nicméně kontakt jsme sehnali na Josefa Poláška, kterému se scénář líbil a souhlasil s natáčením. Ale týden před termínem dostal nabídku od Petra Vachlera na film, takže z natáčení sešlo,“ říká Jiří Vávra. Naštěstí Josef Polášek místo sebe do Opavy poslal kontakt právě na Pavla Lišku, který také souhlasil s natáčením, ale nabídl termín až na jaře 2014, což už bylo pozdě. „Nakonec to dopadlo tak, že pan Liška nám produkčně vypomohl a zavolal Kubovi Kohákovi. Ten souhlasil a nakonec dorazil, i když až na třetí termín, protože mu do toho pokaždé vstoupilo jeho vlastní natáčení,“ připomíná Vávra spletitou cestu k natáčení.

Foto: Martin KůsNatáčecím dnem se stal čtvrtek minulého týdne. Jakub Kohák byl přesně takový, jaký je ve filmu nebo televizi: bezprostřední, příjemný, ochotný pracovat, akceptující názory druhých, a hlavně umějící si udělat ze sebe i srandu. „Pracovalo se nám výborně, Jakub byl přímo famózní, stejně jako celý štáb a natáčení jsme dokončili o tři hodiny dříve, než bylo plánováno,“ říká Jiří Vávra a pokračuje: „Natáčeli jsme nejen na univerzitě, například v učebnách na Hradecké nebo kolejích Vávrovická, ale také v ulicích města, prostorách Hlásky, v hledišti fotbalového stadionu, klubu Jam, Středověkých pivních sklepech či na vlakovém nádraží. Asi největší zájem o dění filmařů způsobil štáb v prostorách obchodního centra Breda&Weinstein. Ti, kteří podivnou figuru prokoukli, si nechávali režiséra podepisovat nebo s ním alespoň prohodili několik slov. A samozřejmě vznikla spousta společných fotek. Ale zaznamenali jsme i momenty, kdy bylo přímo veselo. „Třeba když jsme točili na nádraží, tak Kuba najednou vběhnul mezi peróny a začal povykovat, aby na sebe upozornil, načež ho začala honit ostraha. Poznali ho, až když ho chytili. On se jim omluvil s tím, že blbnout se musí.“

Foto: Martin KůsJak už bylo řečeno, natáčecí štáb tvořili posluchači oboru Audiovizuální tvorba. Za kamerou stáli Pavel Borovička a Radim Kaller, o zvuk se starali Jaroslav Zajíček a Filip Šnajdr, produkci zajišťovali Pavlína Válková, Monika Kozlová a Martin Erben. Dále pak Matěj Jankovský, který organizoval komparz, a scenárista a režisér snímku Jiří Vávra. Ten ještě závěrem dodává: „Musím poděkovat také komparzu, našim spolužákům a kamarádům, kteří přímo fantasticky zvládli vše, co bylo třeba. I jejich zásluhou bylo natáčení pohodové a příjemné.“

FOTOGALERIE

kohak-3 kohak-2

kohak

kohak-5

kohak-4 kohak-7 kohak-8 kohak-6
 kohak-9  kohak-11  kohak-12  kohak-13
 kohak-14  kohak-15  kohak-16  kohak-17
 kohak-18  kohak-19  kohak-20  kohak-21
 kohak-10  kohak-22  kohak-24  kohak-26
 kohak-25  kohak-27  kohak-28  kohak-23