Foto: Martin KůsOPAVA – Poprvé si uvědomila, že některá jídla mohou ovlivnit vnímání či chování člověka ve chvíli, kdy podávala při brigádě v rakouském hotelu hostům chřestové menu. Tehdy ještě netušila, že se téma potravin, které ovlivňují lidské smysly, stane námětem její závěrečné bakalářské práce.

Klára Vlčková, posluchačka 3. ročníku oboru Lázeňství a turismus na Ústavu lázeňství, gastronomie a turismu Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě, se rozhodla pro téma Poživatiny ovlivňující lidské smysly. A teď vás zve na praktickou část své “bakalářky.“

„Jedná se o přednášku nazvanou Strava a naše smysly. Jejím cílem je seznámit hosty večera s poživatinami, které možná i běžně jíme, ale často netušíme, že jsou schopny ovlivňovat naše smysly. Věnovat se ale chci i složkám stravy člověka, které se sice nekonzumují běžně, alespoň v našich zemích, ale jsou například součástí tradiční čínské medicíny právě pro své vlastnosti,“ říká k připravovanému večeru Klára.

Běžně se v českých kuchyních používá například koření – hřebíček, chilli, skořice, pepř a další, ale také některé druhy zeleniny, například chřest, celer, petržel. Každá tato poživatina má svoji pověst, hlavně jsou jí přisuzovány vlastnosti afrodisiaka. Přednáška Strava a naše smysly ale rozhodně nebude jen o afrodisiacích, ale projde celou paletu podobných potravin.

Foto: Martin KůsZ těch pro nás netypických se Klára zastaví u některých částí zvířat, jejichž účinky jsou ale spíše jen v úrovni mystiky: „Takovým klasickým příkladem je tygří penis nebo nosorožčí roh. Látky z nich jsou ale pro nás nedostupné, přesto o nich mluvit budeme,“ zdůrazňuje studentka. Hosté večer ovšem ochutnají například zázvorový čaj, který je také považován za afrodisiakum, a připraven bude také desert tvořený kombinací čokolády a chilli, tedy další z pověstných kombinací. Zapomenout nesmíme ani na kávu, ostatně i ta má své účinky na lidský organismus.

Za dosud nejtěžší část své práce považuje Klára shánění informací. Nejde jí o to udělat pouhý seznam takových poživatin, ale o hlubší sondu do oblasti smysly ovlivňujících potravin. „Zjistila jsem, že této tematice se nevěnuje prakticky žádná odborná literatura. Protože jsem mimo jiné pracovala i se starými knihami a spisy, kde se daly najít různé receptury a popisy účinků, chtěla jsem vše porovnávat se současnými vědeckými poznatky. To byl opravdu problém. Nicméně i pátrání ve starých knihách bylo velmi zajímavé, často jsem narazila na popisy jídel, která dnes spíše považujeme až za čarodějnické recepty,“ vysvětluje studentka.

Velkou pomocí jí zato byly výzkumy, které se s těmito potravinami prováděly v medicínské rovině. Zjistila, že některé potraviny určité vlivy mají. „Například z výzkumu vyplynulo, že u lidí pravidelně konzumujících granátová jablka je o patnáct až třicet procent vyšší hladina testosteronu než u ostatní populace,“ prozrazuje jedno ze svých zjištění. Přesto zůstává Klára nad věcí. „Ztotožňuji se s názorem jedné americké sexuoložky, že největším afrodiziakem je naše mysl. Potraviny, o kterých se tvrdí, že mají takové vlastnosti, buď mají té účinné látky většinou minimum a prakticky nejsou schopny nás nějak ovlivnit, nebo dokonce neobsahují nic. Je to o tom, jak si to každý z nás nastaví v hlavě,“ konstatuje své závěry Klára, která se také zabývala názory uživatelů na internetových chatech. Je tak možné, že někteří hosté odejdou z její přednášky zklamaní, až uslyší, jak je to například s pověstnými španělskými muškami.

I proto, že její práce by měla být ucelenou studií takových potravin, stane se nejspíše jedním z výukových materiálů Ústavu lázeňství, gastronomie a turismu.

Cena večera, který se uskuteční 11. března od 18 hodin v Gastrocentru Slezské univerzity (areál Hradecká ulice, Opava), je padesát korun.
Místa si lze rezervovat na emailu zazitkovagastronomie@seznam.cz.