Foto: Martin Kůs

OPAVA – V tomto měsíci se vydala Asociace studentů a přátel Slezské univerzity v Opavě (ASPSU nebo asociace) do další etapy své činnosti. Na valné hromadě konané 2. června z pracovních důvodů abdikoval stávající prezident ASPSU Jakub Rousek a byl zvolen jeho nástupce, ale došlo i k významné obměně dalších orgánů této především studentské organizace.

Do čela ASPSU se jako nový prezident postavil Ondřej Pupík, posluchač třetího ročníku kombinovaného studia Historie a Český jazyk a literatura. Vzhledem k tomu, že už předtím patřil mezi aktivní členy, kteří se účastnili dění v asociaci, není pro něj její vnitřní chod žádnou novinkou.

Do nové etapy své činnosti vstupuje ASPSU se sedmičlenným koordinačním výborem; z těch, kteří v ASPSU již dříve pracovali, je zde Helena Dlouhá a Jan Woitek, dále je jeho členem samozřejmě také nový prezident Ondřej Pupík, z nováčků pak Simona Neoralová, Adam Holeš, Markéta Damcová a Jakub Šotola. Spolu se změnou výboru došlo i k zásadní obměně členské základny. „Především jsme se rozhodli ukončit členství těm neaktivním, jen papírovým jménům, a oficiálně přijali ty, kteří ještě členy ASPSU nebyli, ale již se nějak na jeho aktivitě podíleli. Všichni už v loňském roce na akcích pracovali, ověřili si tak, zda je tato práce naplňuje a baví, a pokud si řekli, že ano, tak si vlastně jen vyplnili přihlášky a stali se oficiálními členy,“ vysvětluje Ondřej a doplňuje, že nesmíme zapomínat ani na dozorčí radu, kterou tvoří bývalí prezidenti asociace. „Odcházející prezident Jakub Rousek byl do této rady zvolen a bude nadále pracovat tam,“ konstatuje Ondřej.

Radost Vítka Palzera z Opavy z dárku od ASPSU.ASPSU bude i nadále vycházet z tradičních a zaběhnutých akcí, jakými jsou dvě největší Majáles studentů Slezské univerzity a Reprezentační ples Slezské univerzity. Zachovány zůstanou i další akce, které asociace dělala, ať už Mikulášská jízda, Pekelný běh Opavou, Vánoční večírek, Studentský den nebo jiné. Nicméně k nějakým změnám v programu dojde.  „Rádi bychom pracovali ve dvou základních směrech – zlepšení jména ASPSU na univerzitě, protože vnímáme, že mezi studenty, pedagogy i univerzitním vedením není asociace jako organizace známa a často o ní vůbec lidé neví. Druhým směrem je navázání spolupráce při organizování aktivit s dalšími subjekty. Třeba to, že prakticky všechny akce se konají v jednom klubu, není dobré, a proto bychom rádi zapojili do akcí i další opavské kluby a zařízení. Nicméně bychom chtěli redukovat počet studentských večerů a zaměřit se na jejich větší atraktivitu,“ říká k plánům nový prezident.

Vraťme se ale ještě na chvilku k majálesu. Opava je jedním z ubývajících míst, kde je majáles nekomerční a opravdu organizovaný studenty. Navíc jsou jeho akce pro všechny zdarma. „To bychom rádi zachovali i nadále, nechceme se vydat cestou komerce, kdy jsou oslavy studentského života přenechány jiným organizátorům a zpoplatněny.  Navíc bychom rádi při organizaci spolupracovali s dalšími obdobnými studentskými organizacemi,“ říká Ondřej Pupík.

Foto: Martin KůsJak už Ondřej zmínil, největší dluh ASPSU vidí v jejím ne úplně jasném obraze na univerzitě. Prostor pro zlepšení je hlavně v komunikaci se studenty mimo asociaci a v kontaktech s vedením univerzity. Rád by proto, aby se lidé z asociace začali více spolupracovat s dalšími organizátory studentského života. „Určitě bychom rádi alespoň nějakým dílčím způsobem spolupracovali, samozřejmě v případě zájmu, na jakékoli akci konané na půdě univerzity. Napadá mě třeba festival na cestě, spolupráce s opavským AISECEM apod. A stejně tak chceme nabídnout prostor ostatním třeba v rámci Majálesu. Pokud by se kdokoliv chtěl jakýmkoliv smysluplným způsobem angažovat v rámci našich akcí, tak se samozřejmě můžeme domluvit,“ konstatuje Ondřej.

Ani v dalších letech tak studenti nepřijdou o projekty “jiného“ ražení, známé z minulosti: „Pokračovat samozřejmě bude projekt Předčítač, akce Daruj plyšáka dětem v nemocnici, almanach Artemisia a další. Také máme nějaké nové nápady, jako například připojit se k hromadnému dárcovství krve v podobě, jaká funguje například na Ostravské univerzitě,“ nastiňuje některé plány Ondřej s tím, že mezi nové nápady ASPSU patří i nápad na vytvoření knižních budek ve stylu „Přečti a vrať“, které se v poslední rozmáhají po různých místech ČR.

Ondřej Pupík
Foto: Martin KůsNový prezident ASPSU Ondřej Pupík je čerstvý dvaadvacátník. Pochází z Českých Budějovic, kde vystudoval osmileté gymnázium. V současnosti je studentem třetího ročníku kombinovaného bakalářského studia Historie a Český jazyk a literatura, státnicovat chce v srpnu letošního roku. Současně studuje třetím rokem konzervatoř, obor sólový zpěv, u MgA. Zdeňka Kapla. Po studiu chce pokračovat magisterským studiem, podal si přihlášku na obor Učitelství pro střední školy čeština – dějepis.  
Do Opavy se dostal na doporučení své profesorky, když se rozhodl studovat sólový zpěv. Po nástupu na konzervatoř také úspěšně zvládl přijímačky na Slezskou univerzitu a s druhou střední školou začal souběžně studovat i vysokou.
Věnuje se hraní divadla, spolupracuje s několika studentskými soubory, působí v Komorním pěveckém sboru Slezské univerzity, angažuje se v ASPSU a na “kapesné“ si vydělává působením v herecké společnosti, kdy se souborem jezdí po základních školách Moravy a Slezska se vzdělávacím pořadem věnujícím se českému jazyku.
Je milovníkem literatury, přátelských posezení, divadla, zpěvu a umění vůbec, na spoustu věcí ovšem nemá tolik času, jak by si představoval.

Nový prezident ASPSU má také zájem o zpětnou vazbu. Ondřeje a lidi kolem něj zajímá, co si studenti myslí, co by si přáli a také to, co by sami mohli dělat. Nechce proto zůstat anonymní, naopak dává svůj kontakt k dispozici, aby každý měl možnost se s ním spojit. „Kromě webu a facebooku bude vedle asociačního emailu také kontakt přímo na mne také na nástěnce ve vestibulu budovy na Masarykově třídě s tím, že jakýkoli nápad, připomínku, nadávku či pohlavek mi může kdokoli poslat,“ říká prezident ASPSU. Nejde mu ale jen o kritiku či podněty. Asociaci vnímá také v souvislostech, které mnohé mohou překvapit. „ASPSU vnímám jako organizaci, která by měla také studentům pomáhat a podporovat je při studijních záležitostech a pohybu na univerzitě. Proto práce prezidenta má být zaměřena také na to, aby měl přehled a dokázal poradit či pomoci, byl oporou ve chvílích, kdy studenti řeší nějaký problém či třeba mají pocit určitého bezpráví. Studijní oddělení tu přece není proto, aby řešilo osobní problémy studentů. Naopak asociace má možnost oslovit vedení univerzity a fakult, má kontakty na různé další organizace a média a myslím, že v řadě věcí by dokázala účinně pomoci. Zároveň já i další členové jsme také studenti a máme tedy k ostatním posluchačům nejblíže. Mohu, nebo můžeme, fungovat jako jakási spojka mezi univerzitou a studentem, úkolem ASPSU není jen dělat pro studenty akce, ale také je zaštiťovat a podporovat,“ vidí práci ASPSU její nový prezident Ondřej Pupík.

I proto se ASPSU stala členem národní iniciativy Majálesy napříč ČR. Nenechte se zmást názvem, nejedná se jen výhradně o organizátory majálesů, ale o projektové uskupení studentských organizací českých vysokých škol, které by do budoucna mohlo být platformou významné meziuniverzitní spolupráce v různých směrech činnosti.