Se zahraničními stážisty, hosty AIESEC Karviná, procestují žáci a studenti celý svět

středa 18. února 2015 14:23 Autor: Martin Kůs

Foto: archiv AIESEC Karviná

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ, KARVINÁ, OPAVA - Studenti z Chile, Tchaj-wanu, Brazílie, Chorvatska, Indonésie nebo Japonska v těchto dnech navštěvují školy na Opavsku, Karvinsku i jinde, a zdejším žákům vykládají o tradicích ve svých zemích. Přicestovali v rámci multikulturního programu E.D.I.S.O.N. (Education. Drive. Internacionality. Students. Opportunity. Network) pořádaného studentskou organizaci AIESEC, jejíž pobočka pracuje při OPF v Karviné.

„Projekt E.D.I.S.O.N. se v loňském roce setkal s mimořádným úspěchem, proto jsme se jej rozhodli podpořit i letos. Do České republiky přijede vždy skupina zahraničních vysokoškolských studentů, kteří po dobu pěti týdnů navštěvují místní školy a seznamují žáky s cizími krajinami,“ popsal za AIESEC Karviná projekt Petr Křístek, jinak posluchač třetího ročníku dvouoborového studia Angličtina - Historie, a dodal, že cílem projektu E.D.I.S.O.N. je spojit mladé lidi odlišných kultur a národností, seznámit žáky základních středních škol se zvyky, tradicemi a situací v jiných zemích a touto cestou prolamovat mezikulturní bariéry, které stále okolo nás panují.

Foto: archiv AIESEC KarvináAIESEC projekt E.D.I.S.O.N. připravuje už několik let. Podle jeho členů je myšlenka kulturního poznávání v dnešním světě stále aktuálnější. Na středních školách vykládají stážisté o své kultuře, zemi nebo svých zvycích a studentům tak dávají možnost pochopit situaci v jiných zemích a poznat pestrost naší planety. „Nejedenkrát jsme se setkali s děkovnými dopisy. Myslím, že cíl projektu, tedy poutavě seznámit žáky s jinými krajinami a vychovat mladou generaci, která bude tolerantní a prolomí mezikulturní bariéry, které okolo nás panují, je vždy splněn. Úsměv na tvářích dětí v prvních třídách základní školy a nadšení stážisté nám dodává energii pro organizování dalších mezinárodních projektů,“ konstatoval Petr Křístek.

Prostřednictvím karvinské pobočky organizace AIESEC letos zavítalo do Moravskoslezského kraje hned 16 zahraničních stážistů. Jedna skupina působí na školách v Karviné, druhá na Opavsku. Stážisté jsou ubytování u rodin žáků, které to tak donutí přemýšlet a komunikovat v anglickém jazyce. První školou, na kterou E.D.I.S.O.N. zavítal, bylo Slezské gymnázium v  Opavě. Jeho studenti dostali příležitost procestovat šest zemí světa a netradičním povídáním o cizích kulturách si zpestřit výuku. Už při vstupu do třídy bylo znát, že tento multikulturní projekt studenty nesmírně baví a je pro ně přínosem.

Více o návštěvě zahraničních stážistů nám pověděla Bára Šikulová, studentka Slezského gymnázia v Opavě:

Foto: archiv AIESEC Karviná„V týdnu od druhého do šestého února se na Slezském gymnáziu v Opavě objevilo šest nových studentů. Díky projektu E.D.I.S.O.N. a organizaci AIESEC navštívili naši školu studenti ze zemí z celého světa, aby si na týden vyzkoušeli roli vyučujícího na střední škole. Těchto šest odvážlivců během jednoho týdne odpřednášelo 20 hodin, ve kterých představovalo sebe a svou zemi. Ze začátku byli všichni nervózní, ale v průběhu celého týdne se se svou rolí sžili a užívali si ji. Žáci Slezského gymnázia měli tedy šanci lépe poznat Čínu, Tchaj-wan, Indonésii, Chorvatsko, Brazílii a Chile. Během těchto hodin se naučili pár frází v čínštině, také se roztančili v rytmu brazilské samby nebo poznali poklady thai-wanské kuchyně.“ Bára ale popsala nejen přednášky mající za úkol seznámit české studenty s kulturou a krásami jednotlivých zemí, ale také přednášky určené především ke zlepšení konverzačních schopností v angličtině: „V anglických seminářích pro třetí a čtvrtý ročník se pak naši cizinci sami účastnili hodin jako žáci a zapojovali se do různých komunikačních aktivit. Tento netradiční týden byl určitě přínosný jak pro zahraniční, tak i pro opavské studenty a všichni si ho náležitě užili. Zahraničním studentům přejeme krásný zbytek pobytu v srdci Evropy a těšíme se na další ročníky s projektem E.D.I.S.O.N.,“ hodnotí Bára Šikulová.
Opava zaujala také zahraniční studenty: „Opava se mi velice líbila“, říká Sanja Džalto, studentka anglického jazyka na univerzitě v Chorvatsku a pokračuje: „Projekt mě natolik zaujal, že jsem se rozhodla na něj přihlásit. Ve volném čase se snažíme poznávat i jiná místa vaší země, takže pořád s ostatními cestujeme a už jsme navštívili hned několik zajímavých míst“.

Popularitu projektu potvrzuje i Václav Sláčala ze Základní školy Mládežnická v Havířově, kam E.D.I.S.O.N. zavítal minulý týden.
„Tento týden jsem měl doma ubytovanou slečnu z Brazílie. Byla velice přátelská a zábavná. Za ten týden jsme se velice spřátelili. Díky ní jsem se naučil pár slov v Portugalštině. Ze všech stážistů mě také oslovil i Fábian z Chile. Byl velice přátelský a vtipný“, prozradil žák havířovské základní školy.

Reportáž TV Polar z projektu E.D.I.S.O.N. v Havířově

Foto: archiv AIESEC KarvináSetkání s českými žáky a studenty si pochvalují i sami stážisté. Za všechny třeba názor Macy Cheng, čínské studentky, studující v Kanadě:
„Učení na havířovské škole byla pro mě jedinečná zkušenost a neopakovatelný zážitek. Děti na českých školách jsou milé, říká Macy Cheng a dodává, že systém vzdělání je v Číně dosti podobný jako v České republice: „Máme základní školy pro děti ve věku od 6 do 12 let, na střední školu se chodí do 15 let“.

„Vyjet na stáž podobnou projektu E.D.I.S.O.N. může každý student Slezské univerzity. Podobně jako v Karviné, má studentská organizace AIESEC má své pobočky ve více než 120 zemích světa. Vypravit se za dobrodružstvím, poznáním i zkušenosti není žádný problém. Vždy jde jen o to chtít a obrátit se na nás. Společně najdeme to nejlepší řešení,“ vzkázal závěrem Petr Křístek.

AIESEC Karviná můžete kontaktovat přes webovou prezentaci http://www.karvina.aiesec.cz/.

Foto: archiv AIESEC Karviná

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015