Univerzita třetího věku zahajuje letní semestr

pondělí 23. února 2015 15:23 Autor: Martin Kůs

Foto: Martin Kůs

OPAVA, KRNOV, KARVINÁ – Jen den po svých mladších spolužácích usednou do poslucháren také studenti Univerzity třetího věku Slezské univerzity v Opavě. Dnes 24. února zahajují výukové kurzy v Opavě a v Krnově, v Karviné to bude 3. března.

Foto: Martin KůsV aule budovy rektorátu Slezské univerzity se posluchači U3V budou scházet nad cyklem “Cesty moderní architektury a umění (1750 – 1950) “ přednášené pedagogem Ústavu historických věd Filozoficko-přírodovědecké fakulty doc. PhDr. Pavlem Šopákem, PhD. Námětem dnešního prvního setkání je Baroko, jeho dědictví a proměny v moderní kultuře 19. a 20. století. Přednášky se konají v aule Slezské univerzity (ul. Na Rybníčku 626/1, Opava) a to pravidelně vždy v úterý v 15:30 hodin.

Krnovské posluchače U3V čeká v letním semestru cyklus “Nápojová kultura“. Dnes bude lektor Mgr. Alexandr Burda, odborný pracovník Ústavu lázeňství, gastronomie a turismu stejné fakulty, hovořit na téma Co a jak pít? Aperitiv, digestiv, welcome drink. Jak a z čeho konzumovat nejrůznější skupiny nápojů? Jak se zorientovat v nápojovém lístku? Krnovské přednášky se konají na 5. základní škole v Krnově (Janáčkovo náměstí 17, Krnov), ale oproti Opavě zde došlo od příštího týdne k posunu z úterý na čtvrtek. Začátky jsou vždy v 15:30 hodin.

V Karviné, druhém sídelním městě univerzity, začínají kurzy U3V v úterý 3. března 2015. Na posluchače čekají dva celosemestrální přednáškové cykly věnované společenským otázkám, a to “Postavení občana ve společenském životě“ a “Historická proměna evropské společnosti“. V Karviné U3V přednáší přímo v budově Obchodně podnikatelské fakulty na Univerzitním náměstí.

Kompletní program cyklu v Opavě         Kompletní program cyklu v Krnově

Již téměř dvě desetiletí nabízí Slezská univerzita v Opavě v rámci svého Centra celoživotního vzdělávání také kurzy a semináře Univerzity třetího věku. Univerzita třetího věku je určena zájemcům starším 50 let, pro osoby se zdravotním postižením či v invalidním důchodu se tato podmínka nevyžaduje. I když se předpokládá předchozí dokončené středoškolské vzdělání, není překážkou ani jiná dosavadní úroveň dosaženého vzdělání uchazeče.

Zájemci si mohou zvolit kurzy a oblasti přednášek dle svého zájmu. Na výběr mají jak krátkodobé (jednosemestrální či dvousemestrální) tak i dlouhodobé (např. dvouleté), které na sebe navazují. Uchazeči si sami vybírají předměty svého zájmu, tzn., že se nemusí zapsat na všechno, ale složí si své studium z jediného či více předmětů podle osobního zájmu. Nabídka se rok od roku mění, některé kurzy však navazují (např. jazykové). Jedná se o zájmové, avšak o placené studium, takže často posluchači volí určitý kompromis s ohledem na tyto výdaje. Výsledky se nehodnotí kredity, ale studenti místo diplomu na konci získají osvědčení o absolutoriu.

Vedle výše zmíněných cyklů nabízí Centrum celoživotního vzdělávání také krátkodobé a jednorázové kurzy a možnost studia z domova – tzv. virtuální univerzitu. Do letního semestru vstupuje přesně 400 posluchačů U3V, protože se ale mohou i další zájemci přihlásit průběžně, eviduje už dnes Centrum celoživotního vzdělávání několik přihlášených navíc. Ti však vzhledem k tomu, že neabsolvují celý kompletní cyklus, nezískají osvědčení o absolutoriu.

Od 1. ledna 2015 došlo k personální změně osoby koordinátorky - nově na tuto pozici nastoupila slečna Michaela Kučerková, DiS. Kontakty na ni jsou: tel: +420 55368 4811,
e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Foto: Martin Kůs

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015