Foto: screenshot z klipu

OPAVA - Studenti Audiovizuální tvorby slaví další úspěch. Jejich videoklip na remix písně kapely Insania Nejsvětější trojice je nominován na výroční cenu Břitva 2014. Ceny Břitva každoročně oceňují to nejlepší z tuzemské tvrdší scény, a doplňují tak záběr cen Anděl, Apollo a Vinyla, které do těchto žánrových sfér a v tomto rozsahu vyhlašovaných kategorií většinou nedohlédnou. O nominacích na české výroční rockové ceny rozhodlo hlasování 52 převážně metalových, hardcorových, punkových či obecně na tvrdý rock zaměřených publicistů, jejichž spektrum sahá od velkých magazínů přes různé webziny až po malonákladové fanziny. Mezi hlasujícími je také několik takových, kteří souběžně hlasují v nikoli konkurenčních, ale spíše kolegiálních cenách Anděl, Apollo či Vinyla.

„Kapela Insania patří mezi kultovní formace české rockové scény, ostatně v roce 2008 získala za album Rock'n'Freud Cenu hudebních kritiků Anděl a zvítězila i v anketě Břitva v kategorii Nejlepší rockové album. V této anketě kapela získala prvenství i za desky Kult hyeny (2010) a Zapal dům poraž strom (2013). Za posledně jmenované album si kapela navíc odnesla hned dva žánrové Anděly,“ upřesňuje vedoucí oddělení audiovizuální tvorby Monika Horsáková. „Měli jsme kliku, že nám náhodou spadla do klína taková skvělá příležitost od tak mocné kapely. Za to děkujeme Tudymu, který je autorem onoho super remixu,“ upřesňuje Jiří Vávra, který videoklip režíroval a sám v něm i hraje. Spolu s ním ve videu účinkují Alžběta Novotná z 3. ročníku Kulturní dramaturgie a Kristian Šmulík z 3. ročníku AVT. Střih má na svědomí absolvent oboru Multimediální techniky Matěj Jankovský, na výrobě spolupracovali i Lucie Fojtíková a Jaroslav Zajíček z 2. ročníku navazujícího magisterského studia AVT.

Na klip se můžete podívat třeba zde


„Protože se jednalo o projekt v kategorii ‚no budget‘, chtěli jsme klip udělat maximálně minimalistický. Inspiraci jsme sbírali u Depešáků a jejich zadních koncertních projekcí. Dali jsme s Matějem dohromady nápady a vylezl nám z toho základní koncept postavený na jednom statickém záběru, který díky lokacím a hercům včetně mé lysé maličkosti solidně psychedelicky gradoval. Ale hlavní práce se odehrávala až ve střižně, kde jsme otevřeli stavidla a snažili se v nás vyvolat epileptický záchvat – to se sice nepovedlo, ale jednou jsem aspoň zakašlal,“ upřesňuje Jiří Vávra.

Klip měl premiéru v prosinci 2014 a kapela jej na svůj oficiální web umístila jako dárek k zimnímu slunovratu. „Myslím, že během naší emailové konverzace padla slova ‚klobouk dolu‘, která ovšem platí i od nás směrem k nim,“ konstatuje Jiří Vávra. Zda se video stejně líbilo i hudebním kritiků se dozvíme už za čtrnáct dní. Koncertní večer spojený s předáváním cen proběhne v sobotu 14. března 2015 v brněnském klubu Melodka. „Spolu s klipem našich studentů jsou nominována videa kapel Tata Bojs a Malignant Tumour. A i kdyby náš klip nevyhrál, považuji to za mimořádný úspěch, umístil se totiž v hlasování publicistů mezi nejlepšími třemi a až za ním videa takových kapel, jako jsou třeba Dark Gamballe, Dying Passion nebo Endless,“ uzavírá Monika Horsáková.