Foto: Centrum multimediální tvorby/Ondřej Durczak

OPAVA - Navázání spolupráce při vývoji mechanických částí robotů. To byl hlavní cíl návštěvy studentů opavské Střední  školy průmyslové a umělecké na Ústavu informatiky (ÚI) Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě. Na středoškoláky čekala v úterý 5. května 2015 dopoledne přednáška i prohlídka robotické laboratoře s odborným výkladem. Akci, která se na ÚI konala poprvé, zorganizovali vedoucí Oddělení informačních a znalostních systémů Doc. Ing. Petr Čermák, Ph.D., a doktorandi Mgr. Jiří Martinů a Ing. Zbyněk Obdržálek ve spolupráci s pedagogem strojní průmyslovky Ing. Jiřím Miekischem.

Drony zaujaly nejvíce
Foto: Centrum multimediální tvorby/Ondřej DurczakTřicet studentů třetího ročníku oboru informační technologie se v robotické laboratoři nejvíce zajímalo o drony. „Je zajímavé, co všechno dokáží. Mám doma malý vrtulník, ale momentálně je pokažený a nelétá,“ uvedl Martin Omacht. Za rok ho čeká maturita a podle svých slov chce na vysoké škole studovat informatiku. „Je možné, že to bude i tady na Slezské univerzitě, ale zatím nejsem rozhodnut,“ podotkl. Jeho spolužák Stanislav Rosický uvažuje o studiu na fakultě informačních technologií VUT v Brně. „Zvážit však mohu i Slezskou univerzitu,“ doplnil.
Třídní učitel Pavel Hulva, který studenty doprovázel, potvrdil, že někteří absolventi strojní průmyslovky na naší univerzitě studují.  „V naší školní laboratoři mechatroniky takové předměty, jako máte tady, nejsou. Přišli jsme sem především pro navázání spolupráce a pro nové informace.“
 
Robocup lze zvládnout jako „pečení cukroví dle receptu“
Foto: Centrum multimediální tvorby/Ondřej DurczakBěhem návštěvy si středoškoláci vyslechli i informace o chystané soutěži Opavský robocup, která se na naší fakultě koná 20. května 2015 od 9.00 do 17.00 hodin. Soutěž určenou studentům středních škol připravili pracovníci ÚI a Výzkumného ústava centra excellence IT4Innovation. Studenti, kteří mají základy programování, si mohou vyzkoušet programování robotických systémů a zasoutěžit si o zajímavé ceny. „Jde o to vyzkoušet si umění logického uvažování. Zvládnout by to měl každý, kdo například někdy podle receptu pekl cukroví. I v této soutěži postupujete podobným způsobem,“ řekl s úsměvem vedoucí Oddělení teoretické informatiky RNDr. Luděk Cienciala, Ph.D.s tím, že pro vítěze jsou připraveny zajímavé ceny. Zájemci se mohou přes e-mail přihlásit do 12. května 2015 (více na webových stránkách ÚI).

Text: Centrum multimediální tvorby/Zuzana Urbánková

Foto: Centrum multimediální tvorby/Ondřej Durczak