Foto: Archiv OPF KarvináKARVINÁ - Studentka Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné, posluchačka prvního ročníku oboru Ekonomika podnikání v obchodě a službách Petra Klopcová, získala stipendium na jednosemestrální studium na International Business Academy v Dánsku.

Získat stipendium znamenalo pro Petru několik náročných kroků. Ať už administrativních, kdy kromě přihlášky, životopisu a motivačního dopisu dokládala řadu dalších informací včetně ekonomických, poté následoval Oxfordský test angličtiny a nakonec ústní pohovor přes skype. Petra vším úspěšně prošla a projevila tak nejen vysoké studijní a jazykové dovednosti, ale i zájem o poznávání nového. Vše teď bude od příštího semestru ještě více prohlubovat v rámci VELUX Scholarship Programme (o programu více na webu http://veluxscholarship.dk).

"Do Dánska odlétám už 9. srpna a můj pobyt ve městě Koldingu bude do konce ledna příštího roku. Jsem z toho nadšená, považuji to za jeden ze splněných snů," svěřuje se Petra s tím, že se nejvíce těší na ostatní studenty: "International Business Academy je škola s mezinárodní prestiží a studují zde studenti prakticky z celého světa, od Ameriky, přes Afriku, Asii až po Austrálii. Těším se na ně a věřím, že získám nové přátele třeba z USA nebo z Číny," netají se karvinská studentka.
Nový pro ni bude také zatím spíše jen tušený systém výuky: "Na International Business Academy budu studovat Finanční management a jak jsem se bavila s kamarádkou, která v Dánsku studovala, tamní výuka je koncipována více na praxi než je to v České republice. Je tam běžné, že firmy zadávají škole a studentům zakázky na různá řešení, posluchači je pak vypracují, navrhují zlepšení a přímo se tak seznamují se skutečnými provozy a podnikatelskými aktivitami v praktickém pracovním životě."

Výběrové stipendium, kterého se Petra zúčastní, je určené pro mimořádně talentované studenty z post socialistických zemí -  Bulharska, Rumunska, Maďarska, Slovenska, Polska a Česka. Jeho zisk je podmíněn přísnému několikafázovému výběrovému řízení.