Foto : Vladimír Meletzký/Centrum multimediální tvorby FPF

 

OPAVA – Šek ve výši deseti tisíc korun a bronzovou medaili Slezské univerzity v Opavě převzala ve čtvrtek 2. července studentka třetího ročníku oboru Všeobecná sestra na Ústavu ošetřovatelství Fakulty veřejných politik Slezské univerzity v Opavě Zuzana Kubíková. Stalo se tak na slavnostní promoci, kde Zuzana složila předepsaný slib a oficiálně se rovněž stala bakalářkou. V zastoupení rektora Slezské univerzity jí šek předali prorektor Slezské univerzity pro rozvoj RNDr. Gabriel Török, Ph.D., a kvestor Slezské univerzity v Opavě Ing. Jaroslav Kania.

Šek jí jako mimořádné stipendium přiznal rektor Slezské univerzity v Opavě doc. Ing. Pavel Tuleja, Ph.D., za příkladný čin vedoucí k záchraně lidského života.

Vše se odehrálo v pondělí  20. dubna 2015 okolo deváté hodiny večerní. Zuzana v tu dobu seděla ve vlaku a mířila po dni náročné praxe ve Slezské nemocnici v Opavě domů, do Kravař. Náhle vlak zastavil a zůstal stát mezi tmou zakrytými poli. Z podřimování studentku probral příchod strojvedoucího, který se ptal po zdravotníkovi. Přihlásily se dvě ženy, jednou z nich byla právě Zuzana Kubíková.

Foto: Dana ŘehulkováKdyž vystoupila ven, uviděla na zemi ležící ženu s hlavou zakrytou bundou. Místo údivu se okamžitě stala profesionálkou: „Na paní jsem mluvila, že bude v pořádku, že tam není sama, ať se ničeho nebojí, ale neodpovídala. Ulevilo se mi, když jsem zjistila, že má fyziologické funkce zachovány. Dýchala a tepala,“ popisovala své první kroky u zraněné. Situaci konzultovala s druhou zdravotnicí. Pak dostala od strojvůdce lékárničku a ve světle baterky jednoho ze spolucestujících neznámou ošetřila. Ani nepostřehla, že už na místo dorazila také sanita a policisté. Při předávání zraněné ještě stihla lékaře říci, co vše už udělala a těšila se na teplo ve vlaku. Ten se ale už kvůli vyšetřování nerozjel a domů Zuzku odvezli až přivolaní rodiče. Mezitím z ní kdosi vytáhl, jak se jmenuje a také to, že studuje na Slezské univerzitě…

Uběhlo několik dalších dní, když vedoucí Ústavu ošetřovatelství PhDr. Jana Haluzíková, Ph.D., dostala e-mail a v něm paní jménem Alena Křížová napsala: „Dvacátého dubna ve večerních hodinách jsem byla svědkem záchrany života ženy, která vstoupila do dráhy vlaku. Studentka Vaší školy, Zuzana Kubíková, jí šla okamžitě poskytnout první pomoc. Neváhala ani vteřinu a její naprosto profesionální přístup mě velice potěšil i udivil, jelikož není zcela běžné, aby okamžitě po takovéto nehodě někdo dobrovolně a bez jakékoli pobídky vstal a šel poskytnout pomoc. Zachovala se naprosto profesionálně. Přála bych si, aby Vaše škola vychovávala více takto zodpovědných studentů a aby se z nich stali profesionální zdravotníci, kteří by zůstali v oboru a neodcházeli jinam.“

O všem se tak dozvěděli i ostatní. Dnes už bakalářku Zuzanu Kubíkovou znají na celé Slezské univerzitě a o jejím činu, kterým zachránila lidský život, psala i média.

Foto : Vladimír Meletzký/Centrum multimediální tvorby FPF